Pantang sendiri or rumah family?

Salam semua, saya akan due dalam pertengahan bulan april and ini adalah anak pertama saya selepas 3 tahun ttc .Saya plan nak pantang sendiri + hired cl stay in tapi banyak saya terima nasihat anak sendiri ni better pantang rumah parents+ hired cl balik hari sebabnya katanya first time parent xtahu cara handle newborn esp time malam .jadi saya nak tanya ada ke dkt sini yang pantang sendiri since drpd anak pertama?and mcm mana ok ke?😁terima kasih ye semua.

1 Balas

CL stay in malam dia tak buat keje dah kan? better ambik yg stay back je. pagi sampai petang. bergantung parents tu sendiri dan baby jenis high demand ke tak. kalau jenis easy going, senang aje nak jaga sendiri. kalau jenis high demand, penat sikit la. kalau duk rumah parents, mungkin boleh gilir2 jaga dgn parents. for me mana2 pun okay. siang ke malam ke sama je sebab baby mana kenal siang/malam lagi. as long as suami membantu, pantang sendiri pun okay je. masih ada masa utk mantapkan ilmu dalam pantang nanti, ilmu penyusuan, ilmu mandikan anak dan segala ilmu2 yg berkaitan.