Contraction palsu

Salam semua. Rasa contraction palsu ni macam sakit senggugut ke?? #36weeks

15 Balas

saya xtau orang lain. tp ni pengalaman saya yang rasa contraction lah. anak kedua sbb anak pertama sy x rasa contraction. rasa pon sbb kene induce. saya rasa contraction start 32w ke atas tp x konsisten. perut mengeras pastu rasa nk teberak and dia tarik pinggang. tp dia jadi x lama. dalam 30 saat mcm tu.. mmg x selesa lah. makin lama mkin kerap dari sehari 3 kali kene jadi setiap satu jam akan ade perut mengeras nk teberak sakit pinggang.. sy mmg jenis tunggu keluar air ketuban atau discaj lain sbb xnk dtg awal2 hospital huhu.tp sy monitor lah pegerakkan baby kene cukup 10. (jangan ikut ye sbb contraction yg konsisten jugak salah satu tanda nk beranak) cite kt nurse, nurse pon suruh pg hospital. plan nk pg hospital nya keesokkan harinya. tp pagi2 buta bangun nk terkencing sekali pecah air ketuban. ha mase ni mmg setgh jam sekali contraction dtg. terus la pg hospital. alhamdulillah dalam tahan contraction tu time nama kene panggil nk check mmg doktor ckp dh full term terus kelam kabut bawak labor room. sy ckp doktor sy nk teberak. doktor ckp berak je puan 😂 sampai LR dua kali push beranak la saya.

aah ... sakit macam senggugut lepastu datang tak konsisten.. dtg kejap2 lepastu hilang , selang beberapa lama datang balik lepastu hilang... masa first time rasa ingatkan nak beranak 😂 sebab pernah sehari tu 2 jam juga dtg senggugut... bila suami balik rumah, hilang pula senggugut tu .. False contraction biasa sakit yg boleh tahan ... Contraction betul tak pernah rasa lagi 🤣 tapi baca pengalaman orang, dia sakit sangat2 + sakit tak hilang

2mo ago

saya pun alami benda yg sama sekarang . sekrang dah 38w 3hari. baby masih tak nak keluar lagi 😂

Hi. Saya first time mum, baru je warded 3 hari lepas sebab mild contraction. Berpunca drpd UTI. Sejam tahan sakit contraction, terus ke PAC. Warded 2 hari 1 malam, dr monitor dulu before discharge tu. Seterusnya, dibekalkan dengan air garam & ubat antibiotik sebab saya GBS juga. 🥲 Saya juga terus dicucuk dengan dexa (matangkan paru2 baby) sebab baru 34w dan dr standby untuk saya lahirkan baby pramatang. Alhamdulillah, tak. Doakan saya dan baby selamat ya.

sy pon x penah kena contractn palsu ni smpai ank 3. kena yg betul2 time nk bersalin je. tgh tido tibe2 bgun sbb sakit die dtg terus. 15mnt skali dtg. pastu dtg 3 4 mnt plak. hui.. nk tahan contractn tu smpai bukaan 10cm ..fuh. duk tgk jam setiap mase. heheheehe... ni otw anak ke 4. now 36w dh. moga2 kite semua di permudahlan urusan bersalin..aminnn....

Dah dekat jangka bersalin akan rasa macam tu, dulu tak tahu ingat nk bersalin dh. Sakit sampai tak boleh nk duduk... Selang berjam atau keesokan harinya hilang rasa sakit. Tapi bila dh sakit makin kerap atau turun tanda dh nk bersalin dah. Itu cara saya pantau, ini dh dekat nk bersalin ank ke-5 . Semoga semua urusan mummy dipermudahkan...

sakit macam senggugut..tapi kejap je.. saya 36w dah mula rasa sakit pinggang dan false contraction.kadang baby mengeras.. sesak juga nafas menahan sakit tapi kejap jelah...

sy 33 minggu kerap kena...kadang Smpai 4jam jugak rasa esoknya ok...kadang kalau perut berangin pun akan buat kita kontraksi..palsu ..

kalau rasa mcam cramp2 bawah perut tu termasuk contraction palsu juga ka?kdag rasa mcm senak2 memulas tapi xmmbuang pun

Samalah sakit mcm sengugut tapi tak kerap , kejap datang pastu hilang balik . Sehari 4 ke 5 kali datang …

sy skrg 37 ituhri ad rse skit mcm sengugut lpas 2 jam pstu hlg pstu jrak 4 jam dtg balik skit jgk

2mo ago

Maksudnya dalam masa 2 jam tu rasa sakit yang berterusan ke ? Atau sekejap je ?