Beli kelengkapan baby

Salam semua, nk tanya salah ke atau tk sesuai ke kalau start beli barang baby masa usia kandungan 24w? Lagi2 time tu ada baby expo

19 Balas

saya kan cukup tak berkenan jumpa komen "jgn beli awal takut tak menjadi" jadi atau tak ni hanya Allah swt saja yg tau.. zaman sekarang nak beli full pakej mmg ramai tak mampu jd solution yg sesuai,setiap bulan beli sikit2 sampai cukup masa utk bersalin. setiap minggu ada risiko utk "tak menjadi" jgn ingat trimester 1 je boleh kehilangan, trimester 2 or 3 pun boleh saja. ada yg full term pun boleh kehilangan.

1y ago

saya setuju dgn puan reiko. sy rasa nk marah juga. yg tentukan jadi tak jadi tu bukan manusia. itu kuasa Allah. tak perlu nak takut kan mommy lain dgn ayat tu.

tak salah pun, saya start beli once tahu gender baby hehe, beli sikit2 sebab taknak terasa sgt duit keluar. start 33 weeks saya dah basuh2, kemas2 barang nak bawa ke rumah mak utk berpantang, masuk 35 dah packing hospital bag letak dlm kereta terus, 38weeks kena admit sbb turun tanda and now tunggu hari je baby keluar. rasa Lega buat awal2, lagipun sebab bekerja so taknak rushing buat last minute

tak Salah pon.bagus ape prepare awl2... xkalut. bagi sy lah.. kalau Anak 1st ni banyak nak kene beli,better beli la sikit2 dr awl.so xterasa lah beban Nye nak kene beli sekali gus. baju ape sume tu beli je kaler unisex if tak tahu lagi gender. nak Selamat beli kaler putih. kadang kite xtahu masa dpn baby nak kuar bila. lebih baik ready kan awl2..

1y ago

kalau mcm sy. alhamdulillah 1st&2nd baby keluar mcm ikot yg discan😁. tak kena scam dgn baby. masa 2nd pregnancy, setiap kali doctor scan monthly mesti tanya confirm kan baby sama jantina😂. buat detail scan pon sama. doctor ckp detail scan ni ketepatan jantina tu nk betul tinggi. masa scan sbb baby byk mengeras time tu 39w1d pon doctor ckp jantina baby sama. alhamdulillah masa bersalin baby keluar mcm yg discan. sbb mostly org ckp baby girl susah nk betul kalau scan jantina.

tk salah pun . ikut masing² sis .. ni dh 24w mst dah nampak jantina .. lg la seronok nk beli brg bby .. tkde berteka teki .. tp klau x nampak lg bole je beli yg unisex .. time2 camni la paling sesuai .. org ckp beli awal² nnt tkut jd bkn2 .. ni dh tgh², ok sgt dh .. Klau ujung2 nnt tkut x sempat @ tk larat je nk memusinggg beli brg bby ..

tak salah pon awak. terpulang dekat kita nak beli bila2 pon boleh😊. cuma jgn beli last minute je. sbb kita xtau bila baby nak keluar. ada baby keluar 28w. ada baby keluar 33w. ada baby keluar 38w. ada baby keluar overdue. mcm sy sejenis excited. walaupon masa tu pregnant 2nd baby. sy beli awal. hee

x slh pom sis...beli je sekadar mmpu...beli sikit2...nt dh smpai masa nk bersalin..x larat nk jln laa,duit pom kurg klau nk belii sekali byk kn..beli sikit2 lama2 ckup laa brg2 tooo....peduli apa org ckp...

tak salah beli awal untuk persediaan.. sy dlu excited gak beli awal senang nak budget.... tpi sy takda rezeki baby lahir 23 weeks premature n tak dpt survive... insyaAllah takda pa2 fkir baik2 doa baik2

better beli siap2 smntara boleh ..tkut nyesal cm sy😂..dah msuk 30week bru nak beli..tgn kaki bengkak mcm belon dah pon trpksa kluar cari brg2 bby lagi ..agak seksa sikit kaki nk berdiri lama😅😅😅

tak salah punnn. bila bila masa pun boleh beli. sebab kita taktahu baby nak keluar bila. mmg la ada due tapi kekdg boleh awal dari tarikh tu. tiba tiba je berlaku. so kene siapkan keperluan secukupnya.

wsalam, tak pun , ikut suka kita nak beli bila pun, itu hak kita. lagipun tak guna duit diorg pun. saya dulu pun beli lepas tau gender baby, kira 8bulan da complete da brg baby ,so tunggu masa je.