beli barang baby

hi mommies, nak tanya usia kandungan berapa weeks / bulan yang sesuai untuk start beli barang baby? #firstbaby

20 Balas

sy beli masa 30w. hari dapat tau jantina terus start beli brg baby. tp mostly beli online je kebetulan masa tu ada online baby fair dlm lazada dan shopee mmg jimat byk duit. sy list down semua barang baby sejak perut dh masuk 5 bulan dan mula set kan bajet. tanya family dan kawan² apa yg patut beli dan tak patut beli so yg tak perlu terus cross out dari list. alhamdulillah bajet tak lari dan tak terkejut sgt berbelanja tuk anak sulung sy ni 😂 lepas beli terus basuh, pack dalam ziplock bag, susun dalam bag yg nak bawa ke hospital, letak kt tempat yg senang nk grab dan tunggu hari nak bersalin je. ramai tegur kata awal sgt prepare tp kita xtau bila baby nak keluar kan. senang bila dh siap terus grab je bawa gi hospital

Saya beli masa da 29w sbb da tau jantina masa tu. Pastu terus cuci masuk dalam 1 box siap2.dan tak beli banyak pun. 5 pasang baju siang & 5 pasang baju malam saiz nb. 4 set mittens & booties, napkins & barut. Pastu additional 3 pasang baju siang & 4 pasang baju malam yg saiznya besar standby kalau baby da muat baju nb da ada backup. Saya xbeli katil baby tilam baby just set bantal kecik je. Botol susu 2, milk collector untuk tadah air susu yg menitik masa susukan baby dri sebelah breast. Alhamdulillah. Tak de berlebih2 beli baju anak sebab tau baby cepat membesar. Lagipun dapat banyak hadiah baju saudara mara & kawan2 bagi

2y ago

Betul kita tak beli banyak pun baju baby, end up tiba ii banyak sebab sedara ngan kawan ii bagi hadiah. Saya pun macam sis memang tak beli banyak pun stakat baby da 3 bulan ni cukup je pakainya xde berlebih ii pun. Lagipun pantang kan memang duduk rumah je. Baby pun kejenya tido je. Xdela kisah nk beli baju jalan pun. Kalau keluar pun g klinik cucuk bulanan je pastu duk rumah semula. Tu pun nk mudah selalu saya pakaikan baby baju dgn pampers je then bedungkan dia sbb jenis berbedung. Kat klinik pun time nk timbang kna buka baju pampers mudah la.xkuasa nk laramkan anak pastu hegeh2 nk pakaikan dia baju semula.

Saya start beli lepas details scan 22w, dah tahu jantina baru start beli. Tapi start dengan sikit sikit dulu. Baju, mitten & booties. Jadi setiap bulan kumpul beli sikit sikit untuk cukupkan barang. Masuk 7-8 bulan Alhamdulillah dah settle semua termasuk lah car seat, stroller dan sbg. Kalau nak beli semua sekali memang lari budget😂😂. Jadi try buat list kelengkapan. Mudah sikit sebab dah 8-9 bulan memang tak larat nak shopping lama lama. Berdiri lama pun dah rasa nak patah pinggang hehehe

saya masa 4 bulan dah beli sikit2. mulut2 orang cakap eh awalnya beli, kena beli 7 bulan keatas lah apa. saya beli ja sebab bajet2 kita kan, kadang shopee sales, kadang baby expo. cuma time belum tahu gender, beli yg unisex mcm putih. sekarang dah 7 bulan serius dah mengah dengan sakit pinggang, cramp betis nak jalan banyak. tapi alhamdulillah barang almost complete dah. tapi boleh ja nak saving dulu, nanti baru beli segedebuk ka.

2y ago

Itula mulut org kita xbole nk tutup. Kalau mulut tempayan bolela ditutup rapat. Org kalau nk bcakap xkira tempat xkira situasi main sembur je. Dahla org tu baru hilang anak. Sbnrnya ikut la masing2 nk beli awal ke nk beli lambat ke. Xde halangan pun cuma masa membeli tu jangan la ikut perasaan selagi ada belinya.Kna ingat satu je baby ni memang akan cepat membesar jadi belilah sekadar keperluan dulu. Beli jugala beberapa baju yang saiz besar.

Anytime is good Mommy! Beli yg barang kecik2 seperti baju etc anytime throughout pregnancy, and research brg2 besar/mahal mcm stroller, baby cot etc semua dekat2 nak bersalin. Sometimes mcm preloved tu pun kalau ada good deal, ada masa nak research/cari kan? Boleh start cari awal kalau nak good deal sales/expo/promotion. 😊

bergantung pada diri sndiri ada y beli sekali gus n ada jugak y beli sikit2 .. ada y 19week dh start beli ..mcm sy beli benda ringgan dulu, last bru beli yang berat, kebetulan baju abg n akk dy ada lagi blh pkai separuh, n beli separuh ...hanye top4 apa y rase nmpk xpenah guna sblom ni... semoga permudahkan urusan awk...

kalau tak nak stress, kan masa 2nd semester dah kurang simptom and dah ada energy kan, ha boleh dah tu. saya 3rd semester baru start ya allah stress. dah la tak larat, pastu rasa sangat rushing. dengan segedebuk beli, terkesan juga lah poketnya. elok buat list, beli sikit sikit. baru tak stress 🤭

bergantung pada perancangan sendiri.. saya masa 4 bulan dah start beli sikit2, supaya tak terkejut sangat nak berbelanja, dan sementara larat.. 7 bulan dah settle semua.. ada orang kumpul duit setiap bulan, tp beli sekali harung semua.. tak ada betul salah dalam hal ni..

2y ago

sy beli baju unisex je dulu utk pakai bby dlm 40hari. pastu baju cantik2 tak lg kot. sb dlm pantang tk pegi mana2.. tp jangan beli banyak. sy beli baju lengan panjang biasa 2, lubang² 2. lengan pendek 2. singlet 2. semua butang depan. mitten botties 3pasang je. topi 2. beli dlm shopee. kedai FANCY SHOP. harga rm8-10 spasang. sy mula beli dgn pakaian je dulu. pastu napkin dan barut.

sy start masuk 4bulan dah beli sikit2, baju sy beli yang unisex.. dah tau gender baru sy beli ikut tema.. sekarang dah 7bulan 95% complete dah.. nasib baik sy prepare awal, sbb sekarang sy xboleh jalan lama2 or duk dlm kerte lama2, pinggang dan celah kangkang cepat rase sakit..

Sy beli masa mid of 2nd trimester sbb 1st trimester x stabil dan alahan teruk. And dah tau gender baby senang nak beli barang. 3rd trimester tkot x larat nanti nk ke sana sini cari barang. Skrg masuk 3rd trimester nak beli barang dapor pon dah mengah n sakit pinggang.