Kerap scan.

Salam semua nak tanya bahaya ke kalau kita selalu scan baby. Ade kesan ape ape ke pada dia. Scan dalam sebulan sekali macam tu.

19 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Scan ultrasound x bahaya pada baby. Cuma dia akn buat mak jadi anxious n neves. Cth mcm sebulan skali scan, tp mcm size sama je x naik or berat sama je. Mmg kadar pertambahan berat bayi berbeza ikut fasa. Jd mungkin itu normal bg bayi anda, tp mungkin Dr x inform Dan anda akan risau lebih

VIP Member

Rasa tak bahaya . Dulu anak kedua tiap2 mggu scan sbb nak tgk perkembangan baby . Lagipon time tu baby twins yg sorg mmg ada prob tu dr dok pantau . Tp rasa tade masalah kalau nak scan byk kali .

VIP Member

Sy dah 8 kali scan.. Last skali scan 5D + 2D.. Alhamdulillah baby sihat:)) semua sy tepek kat sini buat kenangan.. Yg detail scan je tepek kat buku pink πŸ˜…

Post reply image
2y ago

Hehe mcm sy juga bole kata hmpir tiba bulan scan, ada bulan 2 kali scan. Last skli 5d + 2d juga, tp gmbr2 tu sy letak dlm buku pink. Yg 5d sy simpan letak bwah bntal, stial kali nk tido tenung gmbr baby πŸ’•πŸ€­

Aku 10 minggu 5 hari dah 7 kali scan sbb kemalangn... Tak apa kot.. Sbb nak tahu perkembangan dalam perut....

Waalaikumsalam sis..inshaallah xde bhya sis.. Sya pun tiap bulan scan dkt dr O&G luarπŸ˜…

Pakar mngatakn memadailah scan 3x sja.. Klaw tdk ada sbb yg perlu..

Rase nye x bhya...sy pregnant kali ni bru 20weeks da 6x scan πŸ˜…

3y ago

Btol siap nurse ckp awk ni bru bpe minggu tp buku da tebal..kertas scan pn da byk 🀣🀣

Scan ultrasound x bahaya. Yg bahaya utk ibu mengandung xray

VIP Member

Sy pon tertanya tanya pasal ni πŸ˜…

xbhya sis .. sy pun everymonth scan