Kerap scan.

Salam semua nak tanya bahaya ke kalau kita selalu scan baby. Ade kesan ape ape ke pada dia. Scan dalam sebulan sekali macam tu.

21 Balas

Scan ultrasound x bahaya pada baby. Cuma dia akn buat mak jadi anxious n neves. Cth mcm sebulan skali scan, tp mcm size sama je x naik or berat sama je. Mmg kadar pertambahan berat bayi berbeza ikut fasa. Jd mungkin itu normal bg bayi anda, tp mungkin Dr x inform Dan anda akan risau lebih

Rasa tak bahaya . Dulu anak kedua tiap2 mggu scan sbb nak tgk perkembangan baby . Lagipon time tu baby twins yg sorg mmg ada prob tu dr dok pantau . Tp rasa tade masalah kalau nak scan byk kali .

Sy dah 8 kali scan.. Last skali scan 5D + 2D.. Alhamdulillah baby sihat:)) semua sy tepek kat sini buat kenangan.. Yg detail scan je tepek kat buku pink 😅

3y ago

Hehe mcm sy juga bole kata hmpir tiba bulan scan, ada bulan 2 kali scan. Last skli 5d + 2d juga, tp gmbr2 tu sy letak dlm buku pink. Yg 5d sy simpan letak bwah bntal, stial kali nk tido tenung gmbr baby 💕🤭

Aku 10 minggu 5 hari dah 7 kali scan sbb kemalangn... Tak apa kot.. Sbb nak tahu perkembangan dalam perut....

Waalaikumsalam sis..inshaallah xde bhya sis.. Sya pun tiap bulan scan dkt dr O&G luar😅

Saya 31w scan kt klnk swasta..32w kena scan kt klnk gov..hrp2 xde apa2 la…

Pakar mngatakn memadailah scan 3x sja.. Klaw tdk ada sbb yg perlu..

Rase nye x bhya...sy pregnant kali ni bru 20weeks da 6x scan 😅

4y ago

Btol siap nurse ckp awk ni bru bpe minggu tp buku da tebal..kertas scan pn da byk 🤣🤣

Scan ultrasound x bahaya. Yg bahaya utk ibu mengandung xray

Sy pon tertanya tanya pasal ni 😅