Susu badan kurang

Salam semua. Anak sy tiap kali bf mesti mengamuk tunjal2 kaki tak puas susu badan. Masa dia umur sebulan hari tu ok je susu badan sampai pernah kena bengkak susu. Tapi lepas habis pantang dan sampai sekarang umur anak da 2 bulan slow2 susu badan kurang sampai breast tak rasa berat dah. Ade tips or cadangan tak utk kes sy ni? Nak sangat anak full direct bf 😢

Susu badan kurang
15 Balas

baby mengamuk tunjal kaki bukan tanda susu tak cukup. kemungkinan flow susu laju, baby dah mengantuk sangat, baby tak selesa posisi masa df atau fasa growth spurt. Nak tahu susu cukup ke tak tgk pamper anak. kalau kerap kencing , berak warna kuning mustard dan ada kenaikan berat badan tanda baby cukup susu. pump dapat 1oz tu adalah baki dari anak menyusu tu kira banyakk ibu. breast bengkak tak bagus ibu. tanda aliran susu tak lancar. dan breast lembik bukan tanda susu kurang tapi breast dah follow ikut demand anak. kalau ibu housewife just fokus df sahaja. tak perlu pump kalau takda keperluan. Minum air masak secukupnya dan makan makanan berkhasiat. Dan yg penting tak perlu susu banyak asal kan cukup untuk anak. Feed your baby not feed your freezer. ☺️

makan sikit tapi kerap2.. makan berat hanya pada waktu sarapan, tgahri dn malam.. sebelum waktu makan tu selang2kan dgn air, buah.. satu lagi set mind yang susu ada, cukup dan berkhasiat untuk baby.. masa kt kk dulu misi tanya soalan ni pada sy "apa persediaan kamu nak menyusukan anak" sy jawab la beli breastpump, tau misi kata apa "bila kita nak susukan anak bukan bergantung pada alatan atau ubatan.. kita kena set mind kita yang susu tu ada cukup banyak dan berkhasiat untuk anak. insya Allah perjalanan menyusu tu kita akan rasa tenang sbb yakin anak kita cukup susu" awak cuba tenang dan set balik mind... moga yang terbaik buat awak dan baby 😊

3y ago

tq sis..

susu keluar ikut Demand baby, klau hasil susu lepas baby menyusu dpat byk tu normal la tu.. baby meragam bkn sbab tak cukup susu je.. ada banyak puncanya, kena banyak gali ilmu lg. dkat FB boleh cari group happy breastfeeding Malaysia & baby langguage. penting kita as parents gali ilmu baru setiap hari, anak tu amanah. baby lahir blum pandai cakap, hanya tangisan je komunikasi utama dorang so kita mak pak ni la nak kena cari Ilmu utk paham tangisan & behavior anak supaya dlm kepala tak salah sangka.

Mindset sis, cuba awak jangan fikirkan sangat. Awak try happy2 je. Takpun pergi farmasi tanya dia apa elok untuk tambah susu, baru2 ni saya pun macam awak jugak. Pergi farmasi, dorang bagi susu kambing coklat kurma. Alhamdulillah hari2 pump dapat banyak, sampai susu terpancut kat muka anak😂 btw, sabar ya. Doa jugak minta kat Allah mempermudahkan & lancarkan susu untuk anak awak

Salam sis, hasil pump ni lepas baby susu ke mcm mana? baby dh habis pantang tak semestinya dia marah2 sbb susu tak cukup. sis cuba check wet diaper dia. kencing dia ada berwarna ke.. kalau ada masalah kencing atau berat tak naik, sis boleh consider susu x cukup. mungkin dia mengamuk sbb nak burp, atau berangin atau nk tidur tp x dpt tidur.

Tak apa. Susu berkurang tak semestinya tak ada langsung. Jangan stress kena sentiasa berfikiran positif. Normal kalau sekali sekala susu kurang. Hormon badan seseorang tak sama. Banyakan minum air kosong. Rehat secukupnya. InsyaAllah nanti susu meriah 😊

Sy pun baru ni susu x banyak.2month jgk. Sy bykn mnum air halba suam. Mnum air dia je.. Bngkak trus breast. Mnum susu kurma pn sama.. Inshallah byk blik susu sis.. Mind set pn penti g kalau sis ckp xda susu. Kering la susu sis. Yang pntg jgn stress2. Goodluck

3y ago

Salam sis, maaf ya. Sy dulu pun igt susu sy sikit. Dan yg penting masa sy tanya dlm group menyusu semua ckp pasal mind set. Sebenarnya, sgt tak membantu nasihat sis menggunakan mindset ni. sbb org yg mengalami ni tak faham mcm mana nk tahu susu tu byk ke sikit. cukup ke tak kat anak. Cuba sis beritahu mcm mana nk measure susu tu cukup ke tak kat ibu2 instead of menggunakan mind set. lg satu, bengkak breast bukan petanda susu banyak ya. dan breast lembik tak semestinya susu tiada. ✌🏼

mindset kena jaga , jgn stress ... mkn lobak putih , minum air putih bnyak , bwang putih pun elok .. org kata mkanan berpantang tu lah kdang2 yg mmbntu susu kita bnyak .. sbb kita jaga mkn , mkn pun mkanan yg mmg boleh mnambahkan susu bdan ..

mungkin flow susu terlalu laju mcm anak sy. sama la kita baru 2 bulan baby nya. Susu inshaallah cukup cuma baby x suka kalau flow tu laju memancut.

sy mkn lobak putih tp jns cm keropok tu.. n mnum air rebusan kurma cina.. alhmdlillah memncut susu

3y ago

tq sis..