Gatal kulit

Salam.. saya sedang berpantang hari ke-27. Semalam sy kena gatal2 kat kaki sampai ke peha. Orang panggil galgater (atau nama lain). Saya lumur dgn air garam+lada hitam lps tu tidur. Bangun pagi dah surut.Tapi tengahari td tmpat gatal tu jdi ruam2 merah. Mcm mana nak hilangkan gatal2 ni ya?

6 Balas

Dia ada mcm naik biji2 ke? Mcm kalau kita meremang bulu roma.pstu ada nmpak biji2 tu. Klau biji mcm tu org kata angin meroyan. Sya dlu kena. Jenuh gila. Bidan ptma kata hormon, bidan kedua kata meroyan, dia teus pesan lps bby hbs kuning makan jamu. Pstu byk btungku bhgian yg gatal tu sbb nk buang angin2 tu. Alhamdulillah la, lps habis je bby kuning sya start makan jamu, bbrp hri je trus hilang gatal.

1y ago

Sis nak tnya saya bru je ni berpantang 30 hari dh sminggu kena gatal2 ni kt kaki Sahaja dua dua belah rasanya sama mcm sis cerita. Risauu tk thu dh nk buat apa. Sakit pedih mcm bisa gatal nya.

Sy pon kena masa berpantang .. Allah rimas nya rasa bila kena.. da la gatal.. petua org dulu titik kunyit hidup lumur dgn kapir pastu sapu dekat tempat gegata tu.. Kebetulan sy ada appointment doktor, doktor bg sy cream calamine utk sapu.. Saya sapu dua².. kekadang kunyit kekadang cream.. tp mmg sy bykkan mandi, x tahan gatal..

4y ago

Kapur bkn kapir.. typo 😂

galgater tu bkn pd kaki je sis tumbuh tpi 1bdn tumbuh . uhuhu mula2 mcm kesan gigitn nyamuk je nmpk lame2 jdi bengkak2 tu kita sentuh rase pns pd kesan kne tu . dy bukn hnye gatal tpi gatal cmpur pedih2 sikit. klau xmcm tu bkn galgater la sis kne tu . mungkin tu hnye ruam

4y ago

dy dua sis . satu elergik sesuatu so kne cri smbil tu boleh gosok perlahan dgn jala . ke 2 air garam yg d baca ayt2 Quran . Al fatihah 3qul . ruqyah . sbb tu boleh jdi petnde jin yg gnggu kita . sbb dlm pntg ni kita xbrsih kn . mse nk buat air tu suh suami yg buat kn . lps tu sis buat mndi air tu dgn buat minum . air tu boleh topp klau tnggl sikit . buat sepnjg hari slagi blom ilang . klau da ilang pn buat lg klau msih dlm pntg la .

Ada salah makan ker Dalam tempoh berpantang ada permakanan yang kitr x blh makan Contoh..ikan bilis, ikan merah ada sesetengah orang boleh makan.. Lebihkan sayur2an dan buah2an seperti epal merah dan oren

5y ago

Setakak ni makan ok..cume semalam tibe2 naik

Beli kat farmasi cream utk kurang kn gatal + merah2 utk kulit punya sis. Saya beli kat farmasi cream econazine. Memang bagus cream tu

5y ago

Tq sis..nnt sy cuba cari

Yg mcm ni ke? Bole tau cmna nak pulih kan. Dah mkn ubat dr kasi xjalan. Krim sapu pun dah pkai xjalan

1y ago

hi sis macam mana dengan gatal kat kaki tu? dah okay ke? guna ubat apa? sebab sama macam saya.