DAFTAR BUKU PINK

Salam, saya pregnant 10w. sy baru nk daftar buku pink.. agak2, pukul berapa saya kena g KKIA utk pertama kali?

16 Balas

Kalau dah dpt appointment pg la awal pagi kalau nak cepat siap. Saya pg 8am… pastu 12pm baru siap smua huhu. Kena register, check bmi, ambil kencing, ambil darah , check hiv test, jumpa nurse dia akan ckap pasal lepas branak and anak akan trima bcg pastu cemana nak jaga etc, suruh sign. Pastu nurse akan check payudara tengo ade ketulan tak, check kuku jari smua, check perut, nurse akan bagi vitamin makan. Pastu jumpa doctor lagi, doctor akan interview skit and scan.

1y ago

setahu saya kalau klinik ibu dan anak , mmg prmpuan smua yg cek kitaa. lain la kalu pgi yg swasta punya

sis..dh ambik appoinmnt ke?? sis walkin ke kk berdekatan ataupun call kk... tanya dulu nak buka buku pink.. nnt nurse akan bagi tarikh lain utk buka buku... if dh ada appoinmnt pergi pagi2.. sbb urusan buku pink 1st akan ambik masa.. kena check urine,darah,tinggi,berat,hiv, nurse akan tanya soalan kt kita..jumpa doctor... scan... ambik ubat... check payudara hihi...check thyroid ..

kena tanya.mcm sy, sy booking lambat dan ada 1 slot yg dorg masukkan.ikutkan kkia akan buat 1 hari 1 booking (buka buku) sbb proses lama...tp masa sy pegi tu .ada 2 orang termasuk sy... tp sy pgi awal dan turn sy dpt dlu...yg dtg lewat sikit, dia kena tggu sy siap baru turn dia.ksian jg sy tgk.lama dia tunggu.mcm sy buat tu..2jam jela prosesnya..

1. call kkia terdekat. biasa dy akan Tanya dah berapa wks and dh confirm pregnancy dekat klinik x? kalau dah,nnt bawa scan tu.. 2. sediakan bil api,sijil nikah. kalau yg ni bukan pregnancy pertama, kena bawa buku pink yg Lama. sbb dy nk tgk history² pregnancy yg sebelumnyaa. moga membantu yaa

kalau daftar, boleh datang pagi tak kisah pukul berapa sebab daftar jumpa nurse untuk ambil date next appointment sahaja. belum kena check or jumpa doctor lagi. daftar sahaja. bawa sijil kahwin & bil elektrik terkini taw

Sy gi kk x booking x call, kul 7 dah otw, sib baik ad slot kosong kul 8 n 9 🙃 yg dtg lambat terpaksa tunda esok

kkia sye buka buku mmg oagi shaja..ptg x sempat sbb bnyak bende nak kne buat..bwak suami skali nk cek hiv suami..

Saya buat appointment guna mysejahtera je. Dapat yang pukul 2pm punya, alhamdulillah pukul 4 dah settle semua :)

kena call kk berdekatan untuk appt buku pink. tk silp sya x boleh walk in.

Masa sy, sy call dlu KD..nurse bgtahu pukul berapa kena dtg…