Jkm amek anak ke kalau tak setuju oleh saya sebagai ibu

Salam saya nk tanya , saya dah mengandung 3 bulan dan dh bukak buku pink , saya ade sempat tnye nurse berkenaan jkm , nurse ckp jkm mmg akan amek anak walaupon saya sendiri tak setuju nk serahkan anak ni kpd jkm , dan mak bapak saya taktahu saya pregnant kalau boleh saya nk sorok smpai habis pantang , lepas pantang tu bru saya bagitau family , dan bf nk bertanggungjawB tapi disebabkan xnk memalukan keluarga masing" kami terpaksa sorok berita ni , ok pertanyaan saya , bole x orang luar tlg discharge kan saya ? Selain waris , sebab saya sayang anak ni sgt" , x mampu nk serahkan dkt jkm , ade cara lain x selain bagitahu family , kalau pakai bidan kg boleh ke ? Sebab nye saya betul nk jaga xnk jkm amek anak saya , saya tahu ini kesilapan remaja saya , tapi at least saya dgn bf nk tanggung .

10 Balas

sebenarnya sis lebih baik bagitau parent setuju atau tidak kelahiran anak tu mak bapak kita kena tahu , mak bapak kita membesarkan kita diorg mesti ada cara lain dn terbaik untuk sis , kalau sis ikutkan plan sis bayi tu pun dah lahir baru nak bagitau rasanya sama je bf sis kena lagi teruk , jkm tak kan ambil kalau parent tau awak kena tahu plan kita tu maybe dah cun tapi bab dengan kkm mmng tak boleh buat main , sis bersalin dgn bidan pun akan refer ke kkm jugak tapi nurse kalau boleh elakkan kita bersalin dgn bidan sebab tak tahu keadaan sis mana bersalin macam mana ?? contoh sis ingt teran je normal padahal tuhan uji czer kalut pulak bidan tu nak hantar sis mai hospital bidan pun tak nak ambil risiko , tambah tipu sijil kelahiran anak kesian anak nanti sis , sis pikir lah sementara ada waktu sebelum bersalin nak berslin ni tak ingt cinta mati dah sbb kita dha bertarung nyawa antara hidup dan mati si ibu atau anak sis fikirlah keadaan mak ayah kita at least diorg tahu diorg boleh jaga apa apa berlaku kemudian hari

Jkm tak blh amik bby sesuka hati.. Tp proses discharged hsptl perlu ada waris cth ibubapa/adik beradik.. Nanti pihak kbajikan sosial hsptl akan tnya waris sama ada nk jaga/benarkan ibu mjaga bayi @ taknak.. Kalau waris@ibu taknak jaga, baru bayi akan diserahkan ke jkm.. Kalau nak jaga, jkm akan tny detail bpntang dekat mana, sape yg jaga ibu&bayi & sebagainya.. Nak xnk mmg kene bgtau keluarga juga.. Kalau tak awk dgn bby xblh keluar dr hsptl..sy bgtau sbb ada pngalaman mngambil ibu & baby lps discharge & sy waris tdekat.. Tp mak bby xnk baby, jd sy ambil bby tu jdkan sbgai ank angkat..jgn risau awk, bgtau je family.. Bnda dah jd.. Kalau btl2 nk jaga bby, mmg kene bgtau family juga

4mo ago

kalau waris xnk tp ibu nak boleh je..jkm akan ptimbangkan kdaan si ibu..dia akn cek ibu mampu ke tak nk jaga anknya,tempat tinggal,siapa yg jaga masa pntang semua tu dorg cek..jkm pun kalau blh xnk pun ambik bby sesuka hati,tp kalau kdaan si ibu pun tak mngizinkan,mcmana nk jaga bby??nanti masa waris dtg tu kalau waris xnk bby xpe..jnji waris blh tlg buat pngesahan discharge dr wad..

jkm xleh amik klau awk nk jaga n jkm xleh amik pksa...waris dri family mmg kena amik awk masa dekat hspital sbb nye jkm akn jmpa family awk..nk xnk awk kena bagi thu family awk..lagi2 klau awk bawa umur ker...klau waris xdtg amik awk..awk xleh keluar dri hspital...kakak atau abg pun xleh amik awk kecuali org tua meninggal dunia bru lah abg g kakak leh amik awk.. sy ad pengalaman...jkm akn tnye jer awk jaga budak tue atau pun nk kasi org...jkm xkan amik jgn risau...

4mo ago

ya walaupun awk cakap org luar , guard akan tanya siapa dan ambil ic diorg rekod untuk ward ibu anak sbb tak nak ada kes tukar atau ambil anak , guard ward bersalin mmng tegas ye so kalau mak ayah diorg akan benarkan tanpa usul periksa sngt

sy rasa baik parents awk tau. malu dh tolak ketepi dh.. lambat laun tetap akn tau, utk memudhkn awk ,malu tetap malu,mungkin dorang kecewa,at least nk brsalin pn awk x sush hti sbb awk nk jga.. ank tu pn xbersalah, lepas dh bslin nt blh proceed nk kawen ke apa yg patut..semoga dipermudhkn urusan sis ..

4mo ago

Bole ke xnk bagi waris tgk saya dekat ward masa tu ? Cuma dia discharge je

Diorang akan tanya, nak jaga atau tak. Kalau tanak jaga, baru diorang ambik and serah kpd keluarga angkat. Diorang akan interview keluarga angkat pula. Betul ke bf awak nak bertanggungjwb? Awak nak jaga tapi tanak keluarga awak tau? Mcm tu ke? Susah tu. Lambat laun akan tau juga.

adik bawah umur ke ? kalau bawah umur perlukan waris untuk discharge hospital. kalau atas umur tak pasti pulak. tpi jkm tak ambil anak rasanya sbb ibu nk jaga.. tpi lebih baik bgtau parents at least jd apa2 nnti diaorang tahu..

4mo ago

kawan saya pun ada kes cam ni tapi anak ada dgn dia sbb yang berurusan dgn hospital mak ayah dia , alhamdullillah walaupun anak tu tak ada bapak dan bin kan bapak ayh kawan dtg azan kan skrg dah masuk 8 tahun, kawan saya perempuan umur 26 tahun skrg so kejadian nya tak sure lepas spm ke or mcm mana tak ingt sngt

klw si ibu nk jaga anak JKM xbole paksa nk ambik..nurse dn pihak hspital pn xbole paksa..kcuali klw si ibu xnak baru jkm bole ambikk.. tapi kena ad waris kita yg tahu..

4mo ago

Saya berumur 20 tahun , tahun ni

Tak boleh rsnya..carilah ahli keluarga yg blh dipercayai..

4mo ago

makcik sedara mara kakak abg kwn semua xleh jadi waris selagi org tua ad...

better awak tny pihak hosp sapa lagi yg boleh jd waris?

kalau nk senang kol jkm terus tanya.

4mo ago

Mcm mn nk call ye