Demam atau sekadar badan panas?

Hi saya nak tanya. Mcm mana nak beza kan kalau kita sebenarnya betul-betul demam atau cuma badan panas ya? Sbb tak dapat nak bezakan dua ni memandangkan ramai kata normal suhu badan akan panas ketika mengandung. Tapi kaki selalu sejuk je. Dan rasa ni datang waktu malam. #ibukeliru

11 Balas

Sy pun tgh mengalaminya. Dah dkt seminggu. Bila malam badan panas sgt. Tampal coolfever kat dahi. Lap badan masa panas tue. Berpeluh pun tidak. Pegi klinik, doc buat swab test kot2 kena influenza ke. Tapi - ve. Doc bg ubat panadol utk kurgkan panas. Skrg baru mula minum air barli letak madu sikit. Tgok lagi dalam seminggu dua mcm mana.

sama macam sy bila tgh mlm je suami ingat sy demam pnas cm ceret dy kate tiap2 mlm macam tu.. tido x ske selimut bila suami selimut kn x sampai 5 minit hilang tdo pulak x pkai baju rasa pnas kipas on pling laju air cooler pon pasang .. last2 kluar anak pon x ske selimut jugak bdn kuat peluh

normal awak. saya awal pregnant pun macamtu. ingatkan demam sebab panas je badan. tapi yang peliknya bila malam je macamtu. few days macamtu hilang dah. saya just amalkan air barli je bagi badan sejuk. hormon mengandung tu. suhu badan jadi kacau

6mo ago

Okay nnti sy cuba minum. Thank youu 🙏🏻

Sis kena prepare thermometer kat rumah. Kalau demam, suhu akan 37.5 ke atas. Kalau bawah 37.5 tu tak demam 😊 tapi masa pregnant normal je rasa badan panas macam demam. Tapi tak demam sebenarnya. Saya pun gitu juga bila pregnant

check suhu sis. bila pregnant memang suhu kita akan naik sikit tapi sepatutnya tak sampai ke tahap demam. kalau suhu dahi 38 / mulut 37.8 atau lebih, dah kira demam.

Byk kn minum air barli tanpa gula. Selain dpt kawl pns bdn dpt juga control gdm.sy amalkn gdm dgn pns bdn terkawal. Barli tanpa gula masak sejuk kn dn minum. Sedap.

6mo ago

saya buat roasted barley style jepun/korea tu. sedapp ada rasa pahit2 sikit macam kopi/teh tapi mild je. kalau tak minat, boleh tambah madu/gula sikit pun cukup dah bagi naik rasa dia

Kalau betul2 demam kan macam tak larat, nak buat apa pun rasa lemah badan sengal2. Taktahu la kalau orang lain active ke apa, tapi saya memang melepet je.

Saya punn kandungan sy skrg dh 11minggu 3hari sy pun ase xpsti deman atau bdn pnss

Normal sis sy pun macam ni asal waktu malam rasa mau demam,badan rasa lelah

Check suhu guna thermometer.