kurang menyusu

salam .saya nak tanya.anak saya 2 bulan dah.sejak dua menjak ni dia asyik meragam.asyik menangis kuat dan lebih menjerit jerit dan agak lama menangis tu.saya rasa tu mungkin kolik.apa cara untuk rawat kolik ni ye?perlu ke sye pgi pakar kanak ii untuk sahkn ank saya ada kolik atau tak?soalan saya yg kedua,sejak dua menjak ni anak saya jadi kurang menyusu.dia macam jarang mntk susu .saya pun pelik.selalu nges mntk susu tapi skrg ni nges nk tido je.kdg ii klu bgi susu dia mcm tolak .knp ye?contoh susukan dia pukul 10 pgi ,2/3 jam xde mnngis mntk susu pun.kadang ii gap sampai 5/6/7 jam pun xde nk minum susu jugak.siang dngn mlm pun sama .klu minum pun sikit je tu pun saya paksa ii jgk.kdg ii minum 5 minit je kdg ii x sampai beberapa minit pun tpi asyik muntah susu pulak mcm overfeeding padahal jarak minum susu tu lama.saya risaulh dia mcm x haus pulk.bgi minum sikit lpstu asyik jeluak mcm knyang sngt.dan bila asyik xnk minum ni pampers die pun kurang basah.knp ye?dia mcm xnk menyusu.tu tanda beralih bulan atau apa ya?

1 Balas

sy rasa better sis rujuk doc..sbb sis bgtau bb tolak susu lama sgt n muntah pulak.takut nnt anak hydrate