Balik kampung

Salam , saya nak tanya boleh ke kita balik untuk bersalin di kampung ? Sebab anak first ingat nak pantang n bersalin dekat kampung tapi tengah dalam gerakan kawalan sekarang . Mohon pencerahan please ?

19 Balas

Tgk pada keadaan.. klu tempat kamu @ tempat nak pergi risiko tinggi x di benarkan... If ada masa b4 bersalin, sediakan barang2 untuk berpantang... Ayam beli n potong siap2 untuk sekali masak. Herb untuk mandi. Sabun detergent baby beli 2@3 botol. . Mana barang yg perlu, kerap pakai beli lebih,,so dlm pantang suami x da klur rumah..... Barang dapur kering basah top up awal2....

Assalam, ari tu sye warded, bila nk discharge sye tny nurse psl perkara ni, dia kte kena tny balai polis, then sye call balai polis tny, dia ckp diorg x kuakn surat dh, sebb mmg x boleh kua, klu kua juga tu ats risiko sndri, klu kena thn roadblock nasib la klu lps..kesimpulanny mmg x boleh kua..sye pun nk bersalin kt kg juga..😩

Wslm..patut nya x blh blk kpg..sbb pkp ni semua x di benarkan pergi ke mna2..klu rasa x berapa yakin utk berpantang ber2..boleh pergi ke balai polis tanya cr terbaik..dgn ada nya surat sis blh je balik n bersalin di sana n berpantang di kpg.

4y ago

Betul,boleh pegi balai polis yg berdekatan sis..klu boleh blk mgkin diberikan surat pelepasan kot apa2 refer dkt balai dulu tuk yakinkn..xde la risau je kan..

Tak boleh. Sbb tiada siapa di benarkan keluar masuk ke negeri lain di masa PKP ni. Sbb mmg tiada surat apa2x Yang Di keluarkan , kl nasib tak baik Di tahan kene tanggungla akibat dia. Jaga diri baik2x. Moga baik2x saja utk Kita semua

4y ago

Sbb kazen yg duk langgar , rumah mak dia kat jitra pn tak bole keluar dari langgar. Skrg dia mmg stay at home kat langgar je la

Samaaa. Anak first ni ingat nak berpantang kat kampung. Nak berpantang sendiri tak berapa yakin...walaupun due awal bulan 6 tapi tetap risau kot pkp dilanjutkan lagi 😌 Nanti apa2 sis update kat sini balik boleh tak?

Sy pun ter tnya2 gak.. Boleh ke balik brpntang kt kampung dlm keadaan mcm ni.. Suami sy ckp balik jela, lg pun ni anak 1st xtau apa2 lg mcm mana penjagaan baby😢

4y ago

Sama sis, takkan polis tak boleh consider menda ni, saya menunggu hari je ni 😭

Tak dibenarkan sebb PKP..kena bersalin di hospital di mana kita berada dan mmg berpantang sendiri.Dah pernah tanya dah..sbb plan nk blik kg bersalin.

Sy pun sama .. Rasanya kena pantang sendiri lah ni .. Due esokk 30/3 moga dipermudakan urusaan semuanya

Polis ckp Bersalin bukan kes kecemasan sis. So mmg kene sendirian berhad je skrg ni. Saya dh tanye..😢

Xbole aseny sis..sy pn pk bnde yg same laupun due sy 6 june..😩😩