Boleh tak bersalin dekat negeri A tapi balik pantang ke negeri B?

Mummy ada pengalaman tak bersalin, lepastu terus balik dan berpantang kat kampung? Cth harini bersalin dan dah keluar dari wad, cukup seminggu baru balik pantang kat kampung atau mummy2 terus balik kampung? #pleasehelp #ingintahu #firstbaby

5 Balas

I beranak dekat kl. plan nk balik terus the next day ke terengganu and berpantang ngan mak. Mak aiiiii. Skli dia punya sakit beranak tuuuu. Terus x jadi nk travel. I rehat kat kl seminggu baru i balik kg 🤣 sebab tak selesa yakmattt

Saya pun sama mcm awak. Just bersalin je kat hospital yg awak nak and then esok tu husband kena lapor kat KK negeri yg awak nak berpantang. Saya dah tanya KK tempat saya check up and itu yg diorang cakap.

6mo ago

nak lapor kat kk negeri kita bersalin tu nak cakap apa ye ? saya berpantang kat kampung.

boleh jee sis mcm saya nanti bersalin dkt kl dalam lepas 2 minggu InsyaAllah baru cadang nak sambung pantang dkt kg . nanti sampai kg kk saya checkup pesan g jee inform kk dkt kg tu .

6mo ago

suruh suami sis pergi kk yg terdekat dkt kg tu bgtau isteri saya dari mana balik berpantang ke kg . sbb nanti dah balik kg tu diorang yang akan pantau ibu n baby . nanti dia akan tanya awk pantang sini berapa lama apa semua . bila dah balik tmpt asal bgtau semula kk tmpt tinggal tu awk dah balik .

mana2 pun boleh, bergantung kepada mommy.. samada larat atau tidak utk travel jauh. paling penting, bgtau nurse/dktor siap2 yg mommy nk tukar tempat pantang/checkup..

pernah.. tp 2minggu selepas tu bru travel geral..