Kandungan kurang gerak dan perlahan

Salam. .saya nak tanya. . Biasa kandungan sangat aktif. . Gerak sangat kuat sampai timbul2 kat perut. . Tapi sejak semalam sampai harini kandungan kurang bergerak. . Dan gerakan lebih perlahan dari biasa. . Biasa rasa je dia bergerak. .tapi sejak semalam kena alert betul2 baru rasa pergerakan dia. .tapi dalam tempoh 12jam (9pagi-9malam) tu cukup 10 pergerakan. . Adakah ini sesuatu yg saya perlu risaukan atau ia nya normal? Asalkan cukup 10kali pergerakan walaupun slow. . Hmmmm. . Risau juga saya ni. . Sebab anak pertama. . Kandungan sekarang 29minggu. .mohon kongsi. .

15 Balas

Pendapat sy kalau rs risau better sis pegi hospital utk pastikan..sbb kita ni xtau keadaan kt dlm tu mcm mana..sy penah ms anak no.2 biase pg² die aktif sgt smp rs nk muntah die menendang..tp ade skali tu pg die mcm xaktif..rs perut mcm bgelombang ie x menendang..smp kol 10 pg sy tggu still mcm tu..xmcm biasa..sy risau sy g hospital..ms tu sy dh 39 weeks kire dh cukup bulan..doct risau sbb sy ckp cmtu doc paksa induce sbb baby dh matang..pd mulanya sy tolak sbb sy tkt sy no melahirkan secara normal tp doct pujuk die ckp mesin scan n mesin ctg kita boleh boleh detect jntung baby shj..tp kita xtau kt dlm mcm mana..kot tbelit tali pusat ke mesin hospital still xboleh detect..jd mereka paksa utk induce jugak..akhirnya sy setuju sbb risaukan keadaan bby..ms dlm LB bila bby keluar tu asben sy ade ckp baby mmg tbelit tali pusat die nmpk 2x pusingan..alhamdulillah sy setuju..kalau x tau la apa perasaan sy ms tu..jdnya ikut kata naluri ya sis..kalau rs risau sgt elok lah pergi cek..jgn dibia²kan..tkt mnyesal kemudian hari..

sama saya pun 29 weeks+ anak first juga... yang saya perasan kalau saya ambil gula ( air manis, kek batik etc) banyak berbanding biasa , pergerakan baby sangat aktif. tapi kalau puasa or letih , pergerakan pun agak perlahan but lebih 10x dalam 12 jam

Kadang baby tu ubah waktu tidur..sy pun sama juga..tp dah 32w ni aktif pla..sakit tulang rusuk kna terajang😂🤣..kalau xkuat bergerak..try ambil minuman or makanan manis..minum air sejuk...mesti dia gerak...

Sy rse normal sis..baby sy pn kurang gerak sis..sy da 34w..kalo sis risau..sis boleh jumpe doc scan baby..mcm sy setiap kali jumpe doc..doc scan baby okay je..so sy rse okay la tu walaupn kurang gerak..

Normal, sbb baby sy pn dh 29w. Kurang gerak tpi sy kejut2 dia gerak. Kuat tido plak😅tpi malam nnti siap la dia pnya aktif. Smpai tgh mlm dia dok beralun.

normal sis , sayaa 38w pon kadang kurang gerak gak . risauu tuh risauu gak tapi maghrib sampai tengah malam die punyee aktif tuh senak senak perut .

Asalkan cukup 10 gerakkan sehari..tpi klo dah 35 minggu ke atas tu klo kurang gerak n kerap mengeras kena pergi hospital lah cpt²

sama jugak sy sis 😥 sy pun duk tertanya tanya jugak soalan begini , risau gak . dah beberapa harini pun perut rase mcm mngerass

Cerita sis sma dgn sy..29w..an kurg gerak.now admit ward.tp nurst kata asl ckup ja 10gerakkn ptg tu..xpe dh xyh g hsptl

Sy nk tny sy hamil baru lima mnggu lpas tu sy kluar lendir cmpur darah pah sy rasa sakit pinggang ok ke x tu ye

4y ago

Lgi baik pergi cek hospital sis takut ada apa² 😟