Mastitis atau bengkak susu

Salam saya nak tanya ada tak sesiapa yg ada pengalaman terkena mastitis/ bengkak susu.. Cara nk rawat mcm mana kena pam susu jugak ke walau dh bf anak? saya takut pam susu makin banyak dan bengkak berulang.. bantu saya..

1 Balas

Step untuk kurangkan bengkak susu 1. Tuam ais sehingga kebas 2. Tuam suam sehingga lembut *Tuam dari atas breast ke arah puting* 3. Massage 10min guna breast massager 4. Pump level 1 guna breast pump atau marmet breast sehingga lembut 5. Kerapkan susu baby 6. Sapu nipple cream, bersihkan kawasan puting dengan air suam + cotton bud