Persedian

Salam... Saya dah beli brg bby skit2 ..sekarang dah msuk 7 bulan..tggal breastpump n set berpantang jaa. Belom beli lgi .. Perlu ka saya beli skrg breastpump? Saya blom bersalin.. Cuma nk tau..mummy buat persedian mcm mna? Beli dlu atau tggu bby lahir baru beli?

5 Balas

Pengalaman sya,kita tgok keadaan dlu..mcm sya,sya xbeli breastpump dlu sb sya xkja.tpi disebabkan msa ank sya lahir,anak sya trus dimasukkan ke nicu.so sya kena ransang susu sndri melalui pump.urut2,tuam breast..walaupun susu klua beberapa titis shj,sy tetap pump stiap 2jam supaya penghasilan susu berterusan.alhamdulillah rezeki anak susu byk.kena set minda susu kita ada dan byk umpama sungai yg mengalir..inshaAllah ..set bpantang sya hanya beli minyak utk berurut dan bengkung shj.keperluan utk ank dan ibu bersederhana shj..kalau keperluan bayi atau ibu xckup blh topap lepas bersalin..😊

Sy beli breastpump terus. sbb lepas lahir baby sy warded seminggu. breast bengkak teruk. so mmg berguna la pump tu utk keluarkan susu. nk perah manually x pandai & sakit. mummy beli nk dkt bersalin pun xpe. just for any case, kita x tahu kann.

set berpantang beli yg basic sahaja. takut tak pakai. kdg baby jaundis mummy x boleh mkn jamu. lg bgus beli yg mudah cth krim losyen pilis & param. x yh pkai serbuk2 dah.

pendapat saya beli je..sebab tak tahu condition lepas bersalin nanti..lagi pun sebelum bersalin boleh practice and ransang susu...

sy barang 1st yg beli breastpump la.. mase 1st trimester.. 😅