buntu

salam saya baru kawin awal tahun ni dalam usia 22tahun dan rezeki dpt tahu pregnant pada sebelum puasa .. time ramadhan alahan teruk sehingga baby 4bln dlm perut . tambahan buku pink sticker kuning doc ckp risk pregnancy so setiap 2 minggu checkup mesti jumpa nurse n doc utk scan check dll. hb low turun ke 7 sebelum ni skrg alhamdulillah da naik 8.3, badan selalu lapar n tak boleh nak makan lmbt, pernah masuk hosp sbb perut pedih n cuma terbaring lemah cuma sbb lambat makan bila nk mkn muntah² pula. due pada 8dec skrg dah 33week. soalan saya ada 2. first ttg ganti puasa, mertua minta ganti puasa skrg sebelum berpantang, sbb katanya bila berpantang jd lagi lapar n takut x sempat ganti puasa sebulan sbb puasa tahun dpn bln 4 suami pula x izinkan saya cuba puasa sbb dia lg kenal keadaan diri saya yg sgt lemah n risk. mcm mana ye boleh ke saya berpuasa sbb badan sendiri mmg x terdaya kalau x makan tambahan hb low n risk baby kecil dlm kandungan edd on scan jatuh 24dec pula sbb saiz baby. kedua , sejak masuk 33week pinggul saya sakit sangat, nak langkah berjalan sakit , mandikan anak asuhan serta solat sangat perlahan apabila bangun dr sujud. pergerakkan terbatas. saya tahu dr bacaan mmg biasa utk org mengandung . tp sakit ni lain sgt sampai nak tidur x boleh hingga nak ke subuh sbb tahan sakit. pinggul n kadang naik ke pinggang . ada iktiar ke sbb takut nak makan atau minum air ubat dah, terlalu banyak ubat doc bekalkan dr KK . takkan sampai due nak biarkan sakit husb pun tak tahu nak tlg mcm mana dah. kena berurut ke? maaf panjang cerita .. buntu dah .. skrg start amalkan minyak kelapa dara , harap sgt dpt membantu hilangkan sedikit sakit ni

16 Balas

Pndpt sy pun lebih kurg mommy2 kt sini..ganti lps hbis pntg nti dlm bulan 2 atau 3 nti xpe sis..kalau xsempat, sy pernah dgr ceramah ustaz kt masjid ckp xpe je kalau kita betul2 xmampu nk ganti dlm keadaan tersepit mcm sis ada risiko hb n of cos xlarat dgn mengasuh lg..boleh byr fidyah..tny ustz2 yg lebih arif..pastu nk puasa dlm berpantang mmg x la kan walau dah hbis nifas, kita sptutnya rehatkan bdn ms tu dgn tenaga dri mknn mnuman untuk bekalkan kt baby..if btul baby keluar ikut due,bulan feb dgn march tu sis dh leh gnti puasa..puasa start hujg bulan april kan,sempat la maknanya ganti walau bukan tiap hari straight..sbb sy ingat sy brnk 2bulan sblm bulan puasa taun yg lps2..msuk bulan puasa tu ank umur 2bulan kiranya dh larat bgun msk ntuk sahur n puasa ramadhan tu..bdn dh ok sihat ms tu..yg psl skt pinggul tu,sy cdgkan berurut, kalau mkn ubt pun skdr penahan je sis, urut atau bekam pun ok..bekam boleh buat if kndungan 5bulan ke atas..nti lg segar bdn rs ringan je..blh cri hari sunat berbekam dan waktu pg sebaiknya sblm mkn pg..hope everthing goes well with you sis

Islam ni mudah dik. kita kalau tak terdaya tak perlu buat bukan bermaksud selama lamanya terlepas dari suruhan agama yang sepatutnya kita buat tu. even bulan puasa pun ibu2 hamil yg tak larat nak puasa pun dibolehkan berbuka. puasa next year dalam bulan 4. awak bersalin dalam bulan 12...katakan awak pantang sampai bulan 2..kan ada masa lagi bulan 3 tu...ganti lepas pantang sebab kalau ganti sekarang takut memudaratkan baby. Islam tak suka perbuatan yg memudaratkan. apa pun kalau tak confident tanya ustaz yg betul2. bukan yg bingai jadi ustaz tak bukak kitab main hembus je hukum dia.

5y ago

Tq nasihat kak

Ganti puasa lepas pantang. Mcm sy bersalin bln puasa aritu. Kena ganti 10 hari tp smpi skrg baby nak masuk 5 bln masih belum ganti sbb bila fully bf mmg sentiasa lapar. Kalau lps pantang pun awk rasa x mampu ganti xpe....bayar fidyah utk setahun tu. Bila baby dh start mkn bleh ganti semula. Sakit pinggul tu mmg awk kena tahan je la. Dh x lama tu nk bersalin....sabar ye sis. Sy pun alami mcm awk. Semoga Allah permudahkan semua urusan awk. Jangan stress2 ye 😄

5y ago

Tq advice kak.. Aamiin.. Firstime rasa semua sakit mcm ni, sbb dr kecil x pernah sakit2 or sampai masuk hosp. Baru tahu pengorbanan ibu nak mengandung n lahirkan kita dlu😭

Cuba dulu sehari.. Kalau sehari pun tak boleh habis.. Maknanya kita dalam golongan yg diharuskan berbuka.. Jadi, ganti lepas berpantang nanti... Insha Allah... Lepas pantang BF bby.. Tak seteruk dugaan ketika mengandung ni walaupun mmg lapar dahaga.. Tapi masih boleh usaha makan itu ini... Berbanding masa mengandung dengan keadaan sis macam tu.. Moga dipermudahkan urusan sis... Insha Allah.. Allah tahu kemampuan kita..

5y ago

Tq kak, insyaallah aamiin. Buntu jgk skrg rasa yakin nk puasa lps brpantang. Mertua suruh puasa skrg, husband pula larang. Pening kepala..

inshaallah smoga dipermudahkan.. mnyak kelapa dara tuh sbgai ikhtiar kite jee jgan terlalu bergntung.. tetap meminta kepda allah supaya dipermudahkan.. bole je nak ganti puasa tp bergntug laa kepada keadaan kite mcm mne klau xmemudaratkan kduanya bole jee.. tp btoi jgak klau nk poso time berpntg payah sbb kite nk bf ag.. so perlukan tenaga.. my opinion

5y ago

itulaa yg terbaik wak kduanya.. islam memudahkan bukan memudaratkan

Pada pendapat saya, puan boleh ganti puasa selepas 2bulan bersalin.. sempat sangat tu nk ganti.. sekarang ni yg sakit nya puan, bukan mertua puan. Ikut la kemampuan badan sendiri.. jgn nnt badan kita yg binasa.. jgn terlalu memikirkan org lain, jaga dulu kesihatan diri kita.. saya doakan puan sentiasa kuat.

Pendapat sy 1st bab ganti puasa better gnti je lepas hbis pantang..struggle skit la sbb time tu tgh breast feeding baby tp bleh buat selang2 hri.. 2nd bab solat tu cube solat duduk klau xbleh berdiri..da 3rd trimester ni memang bdn sakit2 trutama bhgn sendi sbb mula melonggar ready tu deliver baby..

5y ago

Baik kak , tq 😊😊😊 pelbagai karenah badan skrg 😅 hehe alhamdulillah banyak dpt support dr family n comment²

Yg mengandung bulan ramadhan pn diharuskan berbuka demi kesihatan diri n baby sis.. ni plak nk ganti puasa.. dgn keadaan diri sis lg yg terang2 dh tau mmg tk larat.. sy pon setuju dgn yg lain.. lps bersalin bru ganti puasa..

5y ago

Baik kak.. Tq 😊 insyallah.. Sbb kalau cuba puasa skrg pun mmg x boleh . Tu yg buntu

Bagi saya, kalau xboleh nak puasa xyah puasa. Kalau larat puasalah..kalau xdapat nak ganti puasa smpi next ramadan kene bayar fidyah dan ganti puasa..nextime kene beringat kene ganti puasa awal2 supaya xberlaku apa2 halangan..

due awak same ngn sy 8/12 juga skrg 33week5day...alahan sy smpai 3bulan je...skrg dh xde alahan..cuma nk tido time mlm je xblh kerat sgt sakit pedis ulu hati...nk tido mlm pun dh tena dh...

5y ago

Sama , tambahan kerap cramp betis ke peha.. Plus sakit dkt tulang punggung. Nk bgun n jln susah