Wife bru 5 weeks

Salam nk tnya... wife sy bru mmengandu g 5 weeks... jd nk tnya susu n makanan y sesuai utk wife sy #brufirstimenkjdabah#

8 Balas

Bg mknan yg berzat n berkhasiat kpadanya..Pstu mkn.Sllu ae ubt doc bg cnthnya vitamin2 yg pnting..Mcm asid folic mcm tu..elakkan bt kerja berat2 angkt berat2 dan jgn bg stres2..Susu tu ade dkt kdai yg mcm2 utk ibu mngdung..Kne try jga dlu tkt ade ibu xboleh mnum susu tpung..Sb mula2 mngdung..

susu tak kisah susu apa. susu dutch lady pun boleh. makanan pula elakkan makanan mentah like sushi, telur mentah,daging mentah dan lain2. kalau teringin sangat makan biar makan sekadar merasa sahaja jangan ambil berlebihan. nanas juga elakkan. banyakkan buah buahan dan sayuran hijau.

Saya 8 weeks dan alahan teruk muntah byk kali. Lepas tu takde selera mkn, suami belikan susu lazz kambing perisa kurma. Terus tk muntah dah dan ada selera mkn balik. Kena kerap mkn, belikan roti ke, buah epal. In sha Allah

Doktor sy x sarankan sy ambk apa2 produk tenusu pd trimester pertama .sbb asid dlm bdn tgh naik kt nya..bg mknn berkhasiat yg lain..bnykkan buah dan sayuran

Sy minum je susu pe pon huhu mkn pe yg ase leh mkn yg penting bukn jajan yg xsiht bb jajan tu xelok sngt untk kndungn lam nie pon ad awk bc lah kat ats tu kn ad

Susu anmum jg ok... Tp stgh ibu hamil ni ada yg suka mnum susu ada yg tak suka..

Susu anmum utk pregnant lgipun affordable..makan makanan yg berkhasiat

Minum farm fresh. Dr zubaidi sarankan

4y ago

Yes.. Sy pun amalkan susu kurma farm fresh je hari2. Nurse kk pon ckp yg susu tepung jual dkt luar tu sbnrnya xelok.. Kdg ada gula. Farm fresh ni mmg xde perasa tiruan atau gula...