ANAK SEMBELIT

Salam.. nak tnya apa yang oerlu saya lakukan anak saya 5hari baru berak. Kdg dia sembelit kesian sgt. Umur anak 2y9m. Adakah disebabkn susu formula? Tp anak sy minum susu sekali sehari je.. air kosong minum byk. Mkn pon ok. Cuma berak je. Tolong ibu2 saya risau

7 Balas

Ibu...anak yg minum susu fm mesti kne berak stp hr even hnye skali dy minum susu fm yg dh dicerna wajib flush kluar mjd najis..klu ank xberak² makna ye di xsesuai jenama fm tu..tp klu df breastfeed normal klu baby xberak dlm 3 or 5hr sbb susu ibu mudah cerna

4y ago

Mkn xbyk tapi kerap.. sekli mkn dlm setengah senduk nasik cmtuu

Hai ibu.. Kalau anak masih sembelit. Ibu blh cuba susu cherish. Susu kambing. Alhamdulillah anak saya pon sembelit. Bru minum satu hari berak dah lawas.. Selera makn pon meningkat. Kalau nk cari susu tu ibu blh wsp no ni 0106636151

anak saya ada masalah yg sama gak saya bagi dia ubat lactol(botol purple-blh search google) bli kt farmasi..sis blh cuba la..lpas saya bagi tu .hari² dia dpt berak senang..alhamdulillah..

4y ago

sbb klau kurang sgt nnti cair bby xcukup khasiat..awk kurangkan 1 scop dari biasa je..ok

Ada bg buah tak? Cuba bagi buah yg anak suka.jus buah2an juga membantu. Anak2 saya selalu amalkan Qaseh Gold Junior. Sangat2 membantu untuk melegakan sembelit anak.

Cuba cari susu yg ada kultur/prebiotik baik utk usus...kurang myusu pun kdg pybb,kurang dpt khasiat sbb hrp mknn je x memadai

4y ago

Kna byk air suam n try bg gripe water

cuba bagi Prebiotic puan. Prebiotic adalah bakteria baik untuk anak. tapi puan perlu bagi buah & sayur juga ☺️

Mkn pisang..bykkan mkn buah..mnum yakult