Wali enggan

Salam nak tanya..saya belum nikah n bercadang untuk nikah,tapi wali saya x nak walikn sy kiranya wali enggan Dan tidak MAHu beri kerjasama,sblm ni dh pernah mntk borang nikah Dan sebagainya saya plk membesar dgn family angkat,n skrg wali saya di belah pantau Timur,sy x dpt nk hubungi sbb diorg x de kemudahan,Dan x nk beri kerjasama,surat nikah pun x de hilang sbbkn banjir..jadi mcm mana ye? Ada sesiapa tau x? Kalau nk pakai wakalah wali pun sme sje nak kne ad surat nikah diorg,tapi diorg x nk pergi pejabat agama untuk mntk smula saya nak balik sne pun sy x tau..

1 Balas

sis boleh pergi mahkamah n tanya dekat kaunter. inshaAllah dorang ada jawapan utk soalan sis. rasanya kalau wali enggan dorang akan minta apa2 bukti yg menyatakan wali tersebut taknak utk wakilkan awk. kalau bukti kukuh boleh guna wali hakim. saya pun dh ingat2 lupa pasal tu. apa2 pun awk pergi mahkamah dan terus tanya ye. semoga urusan awk dipermudah