Baby 4 Bulan Kerap Berak

Salam, nak tanya, normal ke baby 4 bulan kerap berak? Sehari 3 4 5 kali.. Poo poo warna kuning, kdg2 kuning campur hijau.. Baby full susu badan.. Kadang2 baby berak nampak macam meneran, tapi poo nya cair je.. Cara teran mcm sembelit..

3 Balas

Better sis gi kk atau hospital tanya doktor. Kalau berak banyak kali macam cirit birit. Anak saya lain pula experience nya. Masa berpantang, anak saya jarang berak. 7 hari sekali, 14 hari sekali. Sampai umur dia sebulan lebih, dia macam tu. Minum susu ibu saja. Pergi kk, doktor kk kata normal. Dia ajar suruh buat senaman kayuh baikal pada baby. Pergi hospital bahagian Pediatrik (kanak2), doktor Pediatrik pun kata normal jika hanya minum susu ibu. Tapi mak mertua saya tak puas hati sebab cucu2 dia yang lain tak macam anak saya. Bawa ke klinik swasta pulak. Pun doktor kata normal jika hanya minum susu ibu.

4y ago

Macam anak saya..dia berak seminggu sekali..saya fully bf..doc bagitahu tu normal..tapi saya risau juga

Mcm berbuih x? Kalau berbuih maknanya baby x cukup hind milk. So kena bg dia nyusu lama sikit. Kalau baby nyusu dpt foremilk je dia akn asyik nk nyusu sb x puas tu yg poo byk kali tu dlm shari n nmpk cair + berbuih. Ni ats experience sdiri. :)

baby fully breast milk normal kalau kerap berak. kalau x kerap berak pun normal. tu kalau fully breast milk.