Sakit bawah perut 1st trimister normal atau tak?

salam nak tanya, mommy kat sini pernah tak rasa x selesa dekat bawah perut 1st trimister.. mcm saya,saya xdela sakit sgt tapi bila tekan bawah perut tu rasa sakit.. kenapa ye? dah 10w

4 Balas

saya awal mengandung haritu ade sakit. mungkin rahim kita nk membesar dgn ada nya janin and kantung, tpi cuba mntk doktor terangkan. saya dlm 2 minggu mcm tu lps tu slowly hilang. and ade jugk mengatakan, kita perlu bnyk berehat jgn angkat benda berat di awal pregnant.

ada 2 sis sbb rahim tengah mengembang atau kencing kotor.Saya MCM sislh xselesa sakit bahagian bawah gg KK cek air kencing rupanya kencing kotor .balik saya rebus air barli siap buat Stock minum sikit + air putih lebih sikit Alhamdulillah dh xde rasa sakit

sama sy 9 weeks lebih pun kdang2 ada rsa cucuk2 sakit. tpi bkn rsa sakit sngt mcm period tu. rahim tgh mengembang tu. tpi klu ada pendarahan dan sakit perut tu yg kena check tu..

Ya depends stiap org, utk 1st trimester mmg akn ada rasa tak selesa skit sbb rahim kita nk mengembang, still fragile just byk bedrest je. Kenapa awk tekan?😅 mmg lah sakit.