Tanda bersalin

Salam, nak tanya kalau kite sakit pinggang, bawah perut rasa berat and sakit pastu rasa mcm cramp period pain tu, plus keluar lendir mcm keputihan, ari ari sakit tu itu salah satu tanda nak bersalin ke? Kalau ikutkan due saya lagi dua hari.. #firstbaby

6 Balas

Ya itu tanda bersalin... Dulu sya rasa sakit pinggang jam 12 mlm.. Tapi bukan sakit sngat.. Sakit sikit2 sja.. Sya biarkan sja, then tidur. Tpi jam 3 pagi masi rasa sakit tu, but still sakit sikit2 ja... Then xlama lepas tu keluar lendir putih.. Jam 4 lebih sya pergi hosp, lps swab test semua, doc check bukaan 2cm.. Esok pagi jam 10 lebih, sya bersalin..

Saya dulu keluar air ketuban 38week.. Dan Air ketuban tak berbau... Airnya jerni.. Keluar terus.. Tak berhenti...contraction memang tidak ada masa tu..Saya pegi hospital jam2pagi bukaan Dah 2cm...Jam9 pagi baru contraction dtg tak boleh bawa bincang... Lepastu Bukaan 4cm.. Terus tolak pegi LB.. Jam2.55ptg saya terus bersalin...

perhatikan kekerapan contraction dan gerak bby...klo contraction 3-5minit skali / gerak bby slow dan kurg boleh ke hospital..sy haritu brsalin xde turun tanda pon...cume contraction makin kuat dan kerap..dh 2minit skali bru sy gerak gi hospital...pukul 4 gi hospital cek jln 4cm,pukul 10 bru brsalin..

sama la... sy 39 weeks 1 day... tanda dah keluar dua hari.. tp sy buat xtau... pinggang sakit... org kata beranak nye sakit tu teramat sakit.. tp sy leh mkn leh senyum walaupun sakit maknanya sy xteruk lagi... sy pun confused nk g hosp or tak... 2 hari lepas g hosp buka br 1 cm xda tanda keluar...

tanda awal tu sis..tapi kalau mula sakit contraction yg xdpt tahan..pecah air ketuban..bby kurg gerak or drh byk keluar jgn pk pnjg trus g hospital k..

Yea..tnda2 Nk dekt brsalin lh tu sis..perhtikn berapa kerap contrction setiap masa..sy skit mcm tu jgk.g spital dh 2cm..