13 minggu

Salam. Nak tanya kalau 13 minggu dah boleh rasa tendangan ke?

84 Balas

rasanya kalau anak first, 13 minggu belum rasa lagi tendang tu. masuk 17 minggu ke atas baru rasa. yang dah pernah beranak tu maybe boleh rasa awal. memang betul baby gerak aktif kat dalam, sebab air ketuban banyak and dia pun still kecik. tapi pergerakan dia tu takde la obvious sangat melainkan dah masuk 20 weeks . masuk je 28 weeks, fetal movement lagi kuat and kena start kira movement. so dont worry about fetal movement in early second trimester, takut nanti kalau tiba2 tak rasa, jadi panik, padahal baby sihat gerak banyak je kat dalam.☺️

9mo ago

ye btl...mcm sy lh xada rse pape...walaupon nk masok ank no 2 selepas anak first dh 6 thn sekarng...tp mse 12 mggu scan doc ckp anak aktif bergerak...mngkin sbb baru lg kn..mmg xada rse tendangan pon...

depends on orang kot.. sbb masa sy check up 13 weeks, doktor pun ade tnye ade rasa tendangan x.. tapi sy xde rasa pun..mungkin sbb first baby so sy xtahu rasa tendangan halus dia mcm mana 😅

2y ago

Samala saya pon tak rasa sbb first mengandung… tak tahu rasanya mcm mana

sy badan jenis berisi sikit .. tapi pernah rasa sekali mcm ada yg cucuk dekat perut .. dalam kepala otak trfikir biar betul apa yg rasa tadi 😅😅.. bila bgtahu doc , doc cakap tu mgkin angin .. tapi baby bump dah nampak sikit walaupun perut sy buncit .. seluar semua dah ketat bahagian perut .. kdg2 suami letak tgn atas perut pun rasa senak .. 13w4d .. first baby

saya sekarang 13 week lebih..ade rasa gerak2 halus saja...waktu pagi.dan malam nk tidor..tghari kadang2 je. saya start rasa ada gerak2 tu..12 week.

2y ago

Same

sama.. saya pon rasa perut nie mcm baby tendang2.. saya da 13 weeks.. anak 1st nie.. huhuhu

2y ago

rasa mcam ada gerak² tapi xkuat kan

sy anak ke 3.. nk kata rasa tndgn tu mcm halus lg kot.. kdg2 rs mcm bedenyut.. klo ikot baby gerak ms baby tu da besa nt.. mmg nmpk bebonjol2 kt perut.. sy pn skrg 13w..tp halus lg... mcm xrase lg la bg sy..

Saya sekarang 8 week scan dah nampah denyutan jntung

Sy pun 13 minggu, tak tau nak describe tapi kadang2 ada rasa geli2 halus kat perut beberapa saat. Pastu hilang. Tanya kawan2 ada pengalaman dorang kata betul tu gerakan, siapa betul2 alert je rasa

sy xrsa lg. tp boleh nmpak dia duduk mna.senget2 perut sy. 😂

2y ago

ptt la prut sy senget, igtkan knapa mcm ni perut. sbelah tinggi sbelah rendah. ☺️

pengalaman 7x mengandung dan 5x melahirkan (1x gugur dan 1x masih 13week) biasa merasa tendangan baby 4-5bulan, tp tk tau mommy yg lain mgkn lain mommy lain pengalamannya..