Journey lepas da habis maternity leave

Salam, nak tanya, bulan 3 sy da abis maternity leave n da kene kerja. Btw anak sy direct Bf n sometimes klau emergency topup susu formula. Sekarang sy tengah risau mcm mana nak tinggalkan dia dngn nenek dia masa tgh kerja sebab dia walaupun da kenyang n da susu formula still cari puting mak nye ?. Da try bagi pacifier pun xnk..risau nanti tinggal dia menangis2 sbb xjumpa puting. Ada x yg da experience benda ni? mcm mne ye nak solve. Sy xalami lagi tp tgh risau yg akan dtg tu cmne

2 Balas

Bulan ni dah boleh start kerapkan paci & botol, awal2 mmg dia taknak tp lama2 dia okay. Kalau tak mulakan dari skrg, susah awak nanti. Anak saya pun kuat ngempeng, PAED minta sebulan sebelum naik kerja dah biasakan dia dgn paci & botol susu which means baby df malam shj. Mcm saya anak duduk dgn BS, hantar awal 2 weeks sebelum habis maternity leave. Kalau anak tantrum teruk boleh terus pergi rumah BS. If harini kerja, harini baru nk hantar BS mmg susah nk keluar opis tgk anak.

4mo ago

Sis topup susu fm guna botol apa? Kalau anak saya paci dia sama brand dgn botol baru dia terima. Tu pun now dah ada 7 paci ? Nak cari yg ngam dgn anak mmg susah ye nak2 anak saya high need. Mula2 bagi dia kerap luek tp saya sumbat je walau dia nangis. kalau dia nangis teruk baru saya sumbat nen. Kalau nangis ngada2 nk ngempeng saya keep on sumbat paci. Agak mencabar jugak awal2 sebab anak hisap tp dia luek every 5 min. Almost 2 weeks juga baru dia terima paci tu. Now sampai tertidur2 bila hisap paci

no choice kena juga intro pacifier. bukan sekali dua intro baby terus nak. take time juga. tapi kalau dah intro banyak kali baby akan hisap juga nanti