Berat badan .

Salam , nak tanya berat badan pun boleh punca sukar hamil ka ? Macam saya berat 63kg tinggi 153cm . Bmi mmg tk ideal . Boleh jadi susah nak subur ka ?

31 Balas

xjugak sis.. saya sbelum ni berat badan 68kg tinggi 145cm je 😂.. tapi tu laa setahun menunggu.. tapi saya xputus asa sebab macam2 produk kehamilan saya try, mamomhope laa.. last2 saya makan folic acid appeton selama 3bulan.. alhamdulillah, masa hari jadi saya tahun lepas, Allah bagi hadiah paling istimewa saya pregnant waktu tu nak masok 2bulan.. saya xtau knp tiba2 rasa malas nak mandi, asyik nak tidur je.. makan nasi pun xnak.. nak makan bubur mcd je 😂.. rupanya dah ada isi masa tu.. bila dah tau pregnant, berat badan turun 4kg.. now dah 35w.. saya doakan sis dikurniakan zuriat satu hari nanti.. yg penting jangan give up sis..

4y ago

Haah sy mkn folic acid pon sme air kncing jd kuning light yg terang tu. Huhu pdhal dh bnyk minum air masak..

Saya rasa bukn sebb berat bdan,makcik sya, obesiti juga, dpt juga baby. Twin lgi. 2 girl. Sya pun dulu obesiti, period tak teratur, lpas diet cuma tak makan nasi 8 bulan. Kurang 20kg. Period teratur. Sis kena tengok period sis teratur tak setiap bulan? Jika tidak, cuba diet. Klau x than diet kejp pun jdi. Sya skrng da stop diet. Skrng alhamdulilah da kwin dn isi 28weeks. Sis jgn sedih2, insyaallah ada. Yg penting period teratur, jgn mkn ubat sebarangan, sebv baby mmg hidup dgn darah kita. Itu pda pengetahun sya.

4y ago

Sya minum susu brand magnolia. Yg kotak kecik, hritu beli pun sbb ada promo kt tmpt sya.(1=rm1)(kdai Mynews) (kt cheras, KL)(brand ni susah dpt kt kdai lain, kt kl ni, sya jmpa di Mynews) Alang2 borong minum tuk 1bulan. Tpi skrng x thu ada ka x lgi promo tu. Sya rasa sedap susu tu, agak kurang gula. Tpi brand apa pun sedap juga sis. Jnji ikut rasa kita. Bnyk da susu sya try. Kbanykn susu tmbah gula. Paling favourite skrng farm fresh low fat (rasa dia lemak2 dan kurang manis juga). Sis pilih susu apa pun x pa. Janji kurang gula dan low fat.

Utk sesetengah orang memang berat badan main peranan utk mengandung. Saya salah seorang darinya. Bila dah buat semua test, Tiada masalah pasal kesuburan yg menghalangnya sebab berat badan berlebihan, lemak banyak dikawasan perut, BMI x yah cakap ler melebihi 3.. tapi ianya x halangan, nak turunkan berat badan memang selalu x menjadi ler 6 tahun mencuba akhirnya Allah bg rezeki tu. Klu boleh cuba kurang kan berat sedikit utk pecahkan lemak dibahagian perut kita tu, insyaallah rezeki akan ada nanti.

4y ago

Hmm tula nak turun kan berat badan mmg susah , kena ambik masa berbulan . Takpala , kalau ada rezeki utk saya dan suami syukur sgt 🙃🙃🙃

Macam sy berat 78kg..tinggi 153cm.. Period sy ok.. Tiap bulan dtg.. Tp dah kawin mesti nak anak kan.. Jadi sy ikhtiar sendiri.. Kurangkn pngambilan karbo.. Lebihkn protein dan serat.. Berat sy turun smpai 65kg.. Cek upt double line.. Kalo cek bmi masih overweight.. Tapi sis cuba la ikhtiar diet pulak.. Sy pon kjap je diet dlm 6bln mcm tu.. Itu pon byk cheat day.. Hehe.. Cuba la sis

4y ago

Hehe rezeki awak ❤️❤️❤️ semoga ada rezeki utk sy dan suami nnt . 🤗 Amin ..

Ya sis.. Saya dulu berat 75kg dan tinggi 149cm je.. Mmg obesiti.. Saya start buat diet eat clean.. Amalkan pemakanan yg sihat.. Kurangkan garam, gula & minyak dlm masakan.. Banyakkan makan sayur.. Alhamdulillah berat saya turun sampai 54.9kg.. BMI normal dan alhamdulillah terus lekat baby.. Now dah 15w preggy.. Saya start diet bulan 7/2019 & bulan 1/2020 dh dpt bmi normal..

Xla sis. Biras sy 78kg kot pstu tinggi 150+ cm mcm tu tp bole je pon preggy. Klo sis ade mslh hormon mngkin akan sukar hamil. Tp apa pon nk kan kehamilan yg sihat sis kne jge juga pemakanan dan ksihatan sis. Klo bole nk berat yg ideal la sbb klo preggy berat makin naik naik. That why better dpt kn berat yg ideal . Diet jge pemakanan elak stress insyallah lekat..

4y ago

Yaka , mungkin hormon . Nakkata stress tu tak pun . Setiap hari ja duk gelak 😂😂😂 takpa bukan rezeki saya lagi . Doakan saya ya ❤️❤️❤️

Erm..sy lagi berat..skrg usia kandungan 6buln..berat badan sya 98kg..fiuhhhhh😀😀mula2 ramai cakp nk mengndung susah sikit sbb berat badan..sy pun percaya juga..tpi semua tu rezeki..allah yg tentukn..x semestinya masalh berat badan x boleh nk mengndung..tengok sy..obes..alhamdullilah..mengandung juga

4y ago

Sama mcm sy 😇😇 berat sebelum preggy 83kg dgn tinggi 150 . Ramai yg kate susah nk preggy atas faktor berat berlebihan . Tapi Alhamdulillah ,wlu pon hampir 1 thn lebih menanti ..Allah bg rezeki zuriat pd masa yg sesuai😍😍

Ank bongsu sya genap 5tahun..sy kawin baru pun baru genap setahun😂😂..sebelom tu period sya mmng x stabil..sebulan dtg 2kali..awal dn hujung bulan..kekadang sebuln x period..period pun bila dtg sehri kadang dua da bersih dn xde keluar drh pun..mungkin akibat sebb pernh amalkn ubat perancang kowt..

Saya tinggi 166cm. Berat 95kg. Lepas 2 tahun baru ada rezeki mengandung disebabkan hormon and period saya yg tak teratur. Saya ikhtiar checkup kesuburan tiap bulan kat klinik swasta. Ikut nasihat doctor. Cuba awk cek.. mungkin hormon kita ada masalah ☺️

4y ago

Ok , terima kasih 🤗🤗

Hmmm, berat badan tak mempengaruhi kesuburan tapi klu sis plan nak conceive anak ada baiknya jaga pemakanan & berat badan dulu. Klu dapat berat badan ideal then pregnant berat badan boleh dikawal drpd banyak pertambahan.😊

4y ago

Baikk , terima kasih yaa . 🤗❤️💞