Asslamuaikum..mom smua..Saya nak bertanya adakah berat badan berat sukar hamil.dan cepat gugur.

Badan gemuk adakah sukar hamil?

3 Balas

Tk semestinya juga, ada je yg boleh hamil. Cuma mcm mana pun doc mst akan recommend turun berat badan dan jaga pemakanan, supaya badan lg sihat & hormon makin stabil. Apa2 mknn kita ambil, mempengaruhi hormon kita. Turun kn berat badan pun salah satu ikhtiar utk hamil 😊 kakak sepupu saya ttc 7y, badan dia agak berisi. Doc suruh turun kn berat badan, tp dia agak sukar utk turun kn. Dia buat bariatric surgery, lps tu terus pregnant. Mungkin hanya asbab, tp tu usaha dia 😁 insyaallah jgn putus asa ya, terus kn berdoa dan berusaha, jaga pemakanan, exercise , puan mst boleh 💪🏻

hi awak, saya pun obese juga berat 90kg, tinggi 157. dulu consult dgn dr, dr mmg suruh turunkan berat. tak mudah nak turunkan berat smpai saya mcm dh give up, but alhamdulillah tk sempat nk turunkan berat, allah kurniakan rezeki untuk mengandung. now kandungan saya dah 7weeks+, sy doakan sis juga dikurniakan rezeki utk mengandung soon ❤️ jangan berhenti berharap pada Allah okay 🌹

2y ago

ahamdulilah..taniah awak..semoga Allah permudahkan urusan awk Dunia akhirat

hai mommy..ikut pengalaman tak semestinya juga tau badan gemuk sukar hamil sebab sy pun badan gemuk juga. itu terpulang dari kekuatan rahim seseorang. maybe mommy boleh pergi berurut utk kuatkan rahim..insyaAllah 🥰

2y ago

sebab badan Saya naik medadak..dokter ada ckp Kena turunkan berat badan..baru boleh hamil.sedih jugak laa.down terus..tq na sbb jawab..