anak sering tersedak susu

salam. nak tanya anak i walaupon da sebulan hari ni tp bila lps minum susu walaupon dah sendawa still muntah tersedak keluar ikut mulut n hidung waktu tdo. kenape ye n smpai bila jadi macam ni. ktrg mmg kena monitor dia 24 jam n x boleh tgalkan dia takut lemas. tdo posisi mengiring pon bleh muntah. pls help🙏🏻🙏🏻

3 Balas

Setuju dengan komen mommy yang lain. Overfeed salah satu punca. Faktor yang lain ialah usus baby masih lagi developing jadi ambil masa. Macam anak saya umurnya 6 bulan baru okay. Saya pun dah dapatkan consultation daripada paed memang anak saya tiada apa2 masalah. Tapi untuk kesenangan hati awak dan suami tak salah untuk dapatkan consultation daripada doktor. Lebih baik.

1y ago

Feel u tho. For the first 6 months tu memang me and my husband extra careful. One of the tips yang saya buat lepas dah sendawakan baby tu, tak terus letak bagi baring. Saya dukung dulu sebab bila dukung pun nanti jeluak lagi. Awak boleh gilir gilir dengan husband. So bila dah okay baru baringkan baby. Hope your baby tak sampai 6 bulan macam anak saya. Most welcome.

Baby bg susu bdn ke susu fm? Klau susu fm.. kdg susu tu x sesuai. Ank sy minum susu S26 kerap muntah susu sampai kuar dkt hidung. Lps consult dgn doc, tukar ke susu Frisolac AR (teksture lebih pekat). Xde muntah susu lg

1y ago

anak i susu formula aptamil. hospital yg start bg waktu bersalin czer ari tu. susu badan mmg xde so ktrg continue jerla susu tu. tu la nak kena jupe pakar gak ni. risau asyik keluar ikut hidung je takut lemas. tq awk

Kadang sbb overfed