Bayi Lemas Muntah Susu Dari Hidung dan Mulut

Salam semua, Apa punca baby muntah dari hidung dan mulut. Baby saya muntah sampai terpercik dari hidung and mulut sampai dia lemas. Sedangkan saya tengah pangku dia. Risau fikir samada susu yang tak sesuai atau corak pemakanan dia. Baby baru 25hari. Susu dah 3onz/90ml. Susu setiap 3jam if formula. Tapi kekadang 2jam dia dah lapar. Mix susu badan n susu formula kambing. Anyone can help🥺 #bantusharing

2 Balas

bayi bawah sebulan. perut sebesar buah ceri puan. tambahan pula esogafus yg pendek dan spincher (injap) perut yg belom matang sangat mudah utk reflux. bayi sy hanya amalkan 2onz sekali feeding sampai lah lepas sebulan baru berani step up till dia demand max 4oz (now dia baru masuk 2bulan). mungkin baby over feed. tak semua baby menagis sebab lapar (belajar dr youtube jenis2 tangisan bayi).. kadang2 baby cume nak comfort sucking pada waktu dia kenyang. sy gunakan pacifier (orthodontic) bila dia perlukan comfort sucking utk elak dia overfeed bila nagis.. boleh jadi juga before feed time, gas dlm perut dia ada (waktu tido/menagis yg terlalu lama). sy tukar botol susu anti-colic walaupun takde colic (minimize bubble masuk waktu feed). btw sy pengguna susu karihome. memang 2jam sekali asik meminta. sekali hadap nampak mcm lapar..

3y ago

Tq sharing. Sy guna susu formula yg sama. Nanti boleh cuba cara tu. Kadang bila bagi susu mom sahaja pun dia muntah macam tu juga. Buntu saya.

Anak saya masa umur berapa minggu pun minum sampai 3oz dah. Doktor semua tegur cakap pasal size perut baby, tp mmg pernah sy bg ikut apa doktor sarankan berdasarkan berat baby. Sudahnya melalak sampai hilang suara dan sampai mcm susah nk bernafas. Mmg nangis nak susu. So sy ikut demand anak sy je. Skrg dh dua bulan pun dia maintain 3oz, kadang ada sampai 5oz tapi jarang lah. Muntah sampai ikut hidung tu boleh jd overfeed dan colic. Takpun tk disendawakan sampai lega lg.

3y ago

Boleh tukar susu rasanya, anak sy pun memula sesuai dgn satu susu ni, lama lama asyik muntah lps susu tu. Lepas tukar baru okay