Sembelit selepas pantang

Salam & hi . Nak tanya ada tak yang mengalami sembelit selepas berpantang.

13 Balas

Semasa berpantang ada.. ank sulung pantang ngn mak.. susahnya nk buang air beso.. mak ckp jgn mkn nasi bnyk sgt, jgn mnum air bnyk sgt.. last2 susah nk buang air beso.. time pantang ank no 3 sye upah org jge, urut sye n bby, msakkan lauk pantang, msak lauk utk ank2 yg lain.. mandikan bby sye wt sndri.. alhamdulillah xde msalah sembelit.. sye hpy dia jhe sye.. msak sdap2, dia ckp bole mkn nasi secukupnya, 😅😅 sye mnum jus Oren, buah2 dia xbg mkn dlu.. mkn sayur2.. yg pntg jgn stress, mak jge dlu stress kot tuh yg cm2 msalah.. 😂😂😁

Sy mempunyai masalah yg sama slps bersalin hr tuh. Tak rasa nak membuang smpi sy demam sbb toxic dlm badan tak keluar melalui najis. Inform nurse di KK n nurse bagi ubat utk cairkan najis dan elak sembelit. Sy juga amalkan minum yogurt dan makan buah prune. Alhamdulillah slps hari ke 5, sy berjaya atasi masalah ni.

5y ago

Ha ah. Lps bersalin masa pantang. Banyakkan makan sayur, buah prune dan minum yakult yer. Jgn lupa mkn ubat yg nurse bagi. InsyaAllah akan dipermudahkan. Lps membuang tuh terus badan tak demam dah 😅

Ada.. mashaAllah mmg payah.. serik nk bersalin lg kalau pikirkan 😅😅 tp banyakkan makan sayur buah dan air kene cukup.. klau betol2 ssh jgk paksa tkt jahitan trbuka.. boleh jmpa doktor monta ubat lembutkan najis 😬😬

Fuhhh.... Berjam2 duk dlm toilet... Tkot sbnrnye nk mmbuang.. Tkot skit.. Hehhee... Tp mmg ade la smbelitnye.. Lps pd tu, lps mnum air mnis ape sklipon msti bilas ngn air masak.. Sy mnum air msak byk, baru ok...

Saya mula² bersalin kena tapi bila makcik kenal kan dengan ubat semebelit hurix, memang berkesan. Makan malam ni, esoknya pasti akan rasa nak membuang and senang lawas.

Normal ke sembelit lepas pantang lagi2 menyusu badan pada bayi sebab sy pg toilet tp xboleh buang air besar. Kentut2 ada . Cuma isi nk mbuang mmg takde 😢

5y ago

Kena g hosp la kot ambik ubat. Kalau mcmtu, nnti lagi seksaa 😫

Ada jaa , sis banykkan minum air suam , makan sawi & buah orange sunkist . Tak pn sunquick mandarin , minum suam2 . Insyallah kurang sembelit .

Mkn sayur yg blh mkn dlm pantang.. Oren manis sbg vit c semulajadi.. Saya amlkn masa kekahiran kedua alhamdulillah xde smbelit

banyakkan makan sayur dengan buah macam buah betik. minum air masak banyak2

Kna mkn byk sayur dan mkn buah esp oren..minum banyak air masak jga..