SEMBELIT

Ada tak mommies yg mengalami sembelit dlm pantang?? Ada cara tak mcm mana nk atasi masalah sembelit ni.. Sy tgh berpantang 28d.. Tp masih takut2 nk buang air besar.. Risau trkoyak ??

3 Balas

Mcm sy masa pantangkan ketiga2 anak sebelum ni,hosp bagi ubat cecair untuk lembutkan najis. Memang lega lepas makan ubat tu cuma jgn teran la najis sebab bila makan ubat tu automatik jadi lembut so memang senang nk membuang. Pastu banyakkan makan buah2an dan sayuran utk lawaskan apa yg kita mkn masa pantang. Sis boleh google untuk dapat lebih info pasal sembelit lps pantang ni😊

Terkoyak tu tak lah . Tapi better jangan meneran paksa . Sembelit kalau pantang ramai je yang kena and najis keras . Nanti luka dalam jadi buasir pulak . Better ambil apa apa ubat untuk lembutkan najis atau makan apa apa yang awak rasa akan buat awak senang berak

Makan ni sng je njis kluar