anak masalah bau badan

Salam n hai semua Sy mempunyai anak perempuan meningkat remaja 13&11thn Kedua mereka mempunyai keputihan yg byk dan sampai kekuningan panties nya Da di ajar pakai pantuliner n kerap tukar oanties tp masih berlaku Dan mereka sgt aktif dlm bersukan di sekolah Sehingga bilik dan badan mereka berbau hanyir dan tak selesa bila duduk dekat Bagaimana sy boleh buat n bantu mereka ye Sering mandi n bersihkan bdn selepas aktiviti Sy ibu yg cerewet dan sgt pentinhkan kebersihan

10 Balas

Minum air banyak , kurang intake sugar , budak2 sporty memang ada masalah body odour lagi2 bru nk akil baligh, hormone tidak seimbang , kalau boleh pakai natural deodorant and pencuci intim rebus dulu daun sirih and tambah air skit bgi panas suam2 seminggu dua kali basuh insya allah keputihan kurang , and pastikan minum air banyak sbb kdg2 bila buat sports bwh kita berpeluh so kuman boleh merebak , cuba try tukar panty liner stiap 2 jam ,dan mandi pakai natural body shampoo beli kat watson ka atau beli shampoo carrie junior untuk gentle kat skin skit. Kalau untuk perubatan dalaman try amalkan jamu manjakani beli kat mana2 kdqi jamu indon insya allah keadaan anak dara u akan berpulih..

Sy dlu budak sukan.firstly carikan spender anak yg tak ketat.kadang tu pun punca.lps tu belikan deodorant yg sesuai dgn anak.sabun bdn juga salah satu punca.ibu try belikn anak sabun yg berbau limau mcm tu dan juga span bdn.bgtau anak setiap kali mandi sental guna span ketiak² semua tu.panti setiap kali kencing wajib tukar,ape ntah lg period.belikan pencuci intim juga ye ibu.pemakaian jgn yg ikut badan.sbb bila baju bergesel dgn badan yg keluarkan peluh blh mengeluarkan bau yg tak enak.pemakanan juga 1 faktor.kena jaga pemakanan.hope serba sedikit membantu ibu

Banyakkan minum air putih dan kurangkan intake gula.. Saya dulu waktu sekolah pun macamtu sampai seluar dalam saya jadi kekuningan.. Lepastu saya biasakan minum air putih at least 3L sehari alhamdulillah beransur okay dah takde masalah tu dah, sampai sekarang keputihan pun dah takde and kalau ada pun jenis yang jernih dan tak berbau.. Sis boleh check google jenis jenis keputihan.. Tapi itu basic jelah, sebagai tambahan boleh lah ikut petua akak akak di atas tu kasik hehe

Satu.. cuba tukar pewangi ketiak dengan jenama yang lain. Dan tengok hasil nya dalam beberapa hari. Dua.. Kalau pertua orang lama. Masa mandi tu gosok ketiak pada lutut setiap kali mandi. Ketiga.. Keputihan ni di sebabkan hormon. Jadi ni lebih baik rujuk doktar. Doktar boleh bagi ubat kalau keputihan yang teruk. Kalau ada orang cakap guna pencuci wanita tu. Sebenarnya sama sahaja. Dia memang mewangikan tapi bukan menghilangkan keputihan.

Klu yg 13 tahun tu dh blh strt amal jamu. Cth Angelica Herbs. Cuba google, byk kelebihan. Bau badan n keputihan tu semua mslh hormon. Yg 11 tahun utk sementara nk tggu dia 12 tahun (12 tahun dh blh mkn jamu) , cuba galakkan dia minum air byk, minum yogurt 2 kali sehari, botol besar (Dulu sy treat msalah keputihan dgn yogurt sbb probiotik benefit).

guna spray Dr. Mist kat watson / Guardian. dia deodorant ug takda bau. macam air je tp bau ketiak hilang. normally kalau active memang keputihan banyak. saya dr anak dara ada masalah keputihan. macam2 cara dah guna but still sama. tp masalah bau badan saya takda. normally bau badan ni berkaitan kebersihan

Wsalam wbt, Anak puan ada pakai apa 2 produk untuk hilangkan bau badan? InsyaaAllah Natural Deodorant dan Shower Gel Magic Blue boleh membantu masalah anak puan. Boleh wasap.my/60105028282 TQ

Mak sy dulu bg petua nk bg hilang bau badan, gosok ketiak kat lutut.. sesekali mndilah ngn air limau smbil2 gosok ketiak ngn limau+ kapur

Hormon tu tggi sgt.. keputihan kna jumla doktor..bau bdn srh pkai deodoran spray slps mandi atau guna cara tradisi guna tawas

Kurgkn pngambilan mknan yg mnis dan elakkn pmakaian pncuci wnita n spray pwangi d bhagian intim