jahitan terbuka

Salam mummy..nk tnya cmna nk jga yea jhitan brsalin trbuka dh jhit smula,kena smbelit pulak trbka lg jhitan 2 ckit g cek smula doc ckp xprlu jhit cma kna ltak gel..?ada x apa2 petua lain

1 Balas

Kalau nk luka jahitan cepat baik kena rajin mkn mknan yg tgi protein.. Cthnya aym., ikan syuran... Jgn mkn mkann yg gatal2 cam udang ke ketam ke. Sis tau tak pati ikan haruan tu jg baik utk sembuhkn luka... Lepas tu kalau tak nak kena sembelit kna mkn mknan yg soft cm bubur ke dan byk kn mnum air kosong utk elak kan sbelit.. Byk kn mkn buah2an... So utk luka jahitan tu sis kena rajin cuci.. Cthnya setiap kali nak kencing tu kena rajin cuci guna air suam atau air yg bersih shja.. Lepas kencing tu kna lap guna kain yg bersih.. Lap tu kna dep2 je jgn lap kuat2 pula.. Sy 1 minggu luka jahitan dah ok sbb sy rajin cuci setiap kali nk kencing sy basuh guna air suam je..

4y ago

Ok..mekash naa🤗