Jahitan Terbuka

Assalamualaikum, ade spe2 tau tk klau jhitn bwh trbuka, nk jhit smula tu dktr akn bius tk???

20 Balas

Waalaikumussalam.. alamak x prnh la sy alami begini tp pernah sy salah sangka ingtkn tlah terbuka jhitan tu lpas seminggu lebih tapi rupanya tidak.. luka tengah cuba membaik.. at last sy makan konsisten ubat zincofer sy spaya luka cepat sembuh.. 1 atau 2 hari sy rasa lama btul mcm behari2 rasa sakit tu tapi bila kta sabar dn sabar akhirnya sembuh bila masuk 1 minggu 4 hari apalagi 2 minggu lebih baik ,inshaaAllah kalau sis cuba makan ubat zinc boleh bagi kita cepat sembuh.. tp kalau teruk terbuka,terpaksa la jmpa minta nasihat dktor dn dijahit semula..

5y ago

Ubt yg mne 1 ekk,, ade gmba tk

Jahitan sy pernah tbuka jugak time nk masuk minggu kedua xsilap ..masa tu kne jmpe misi..takut diaaa bukan main..skali pergi swastaa..jahit pakai tali tangsi tu..alhmdlh teran berak sembelit pn tahan ..then doktor klinik swasta suruh dtg bukak jhitan tu after two week ..lps two week baru laaaa bukak balik ..tapi lasak mcm mne pn tetap xtanggal pn jhitan tu..hospital punya jahitan yg reput sendiri tu..sy jns ganas susah nk jht mcm hospital kalo x asyik koyak jelaa..tp alhmdlh skrg dh okay bcntum nyaa

5y ago

Nmpk komen korg psl jahitn trbuka tetiba nk komen , sy nk share mcmna pnglmn tali tu tnggal sndri.. kan basuh2 pastu terasa la mcm nk putus sndri, jadi kerap2 basuh smpai dia putus btl2.. tapi bau tali tu ya Allah mcm baru kutip dari daging yg membusuk teruk plus smpai sy trbayang binatang bernama giuk.. 😅😅sy nasihatkan next time jgn hidu ye 😂😂😅 sy menyesal hidu skali.. tapi x tau napa asal dah tau x sdp bau mesti automatik nk hidu..

jahitan saya pernah terbuka. time minggu pertama berpantang. terbuka sbb sembelit. tapi tak pnjg. sikit je. pergi kk check. doktor cakap tak payah jahit semula. cuma kena dtg kk biar nurse cuci. isi yg jahitan terbuka tu biarkan je dya baik sndiri. tapi memang tk kan cantum semula la.

5y ago

mungkin awk punya terbuka besar sikit dari saya.

Saya pernah trbuka jahitan juga tapi tak serius..doc kata jahitan dah nak brcantum.. Dia bagi ubat bengkak sbb jahitan bengkak.. Dlm masa sminggu tu saya minum air kunyit mmg cepat luka jahitan brcantum.. Benang pun trtanggal sndiri..

5y ago

Sama2 sis..

Klu gov x d bius tp depends slalu diorg nasihatkan x payah jahit...klu swasta ad bius tp price pun sme mcm hrga bersalin normal.. pegalaman 1st baby 3.9kg...jahitan terbuka hari yg ke 9.... tp x jahit blik..

5y ago

Mhal sngt ke klau jhit kt swsta sis

Sya p hsptl gov kena bius utk jhit Kali ke 2 sbb jhitan terbuka..sblm 2 msk wad smnggu utk dressing n on antibiotik..dressing dh elok bru jhit blik..doc explain siap2 nti BG bius spruh bdan..

5y ago

Tme kseh sis

Kalau gov xdak bius.kalau p swasta ada bius.tapi kalau jahitan terbuka p jahit balik takut x camtum dah sbb isi dah jadi medak..kalau x jahit nt dia sembuh sendiri aje..nak jahit balik mmg sakit..

5y ago

Tu lh😢😢😢

Kalau terbukak kene jahit balik sis..x bius..sy pernah rasa ank pertama dulu..dok suruh gigit kain...luka da kering pun kene kikis balik..sy jahitan terbukak selepas 2minggu berpantang...😅

5y ago

bole bgitau mcm mna jahitan tu bole terbuka ye

Jahitan saya pernah terbuka sbb saya jatuh dr katil, masa kali pertama bangun selepas bersalin. Doc cek ckp xperlu jahit semula. Tp saya kene p dressing 5 hari berturut2 kt kkia.

5y ago

Mcm sya jge lh,, dktr sruh klnik desa cuci hri2

Saya pernah jahit terbukak, p ozpital kerajaan xnk jahit, pergi swasta xnk jahit.. saya berendam dengan air garam Jew hari2.. pedihnya Xpyh cakap lar

5y ago

Oh kena org tgk la ye..seriau rs..pnh dgr kawna jahitan czer terbuka ada..tp kalau jahit normal tebuka tak pernah lagi..