cara pantang bsalin czer

Salam mummy smua, sy nk mtk tunjuk ajar mcmna ye nak jaga luka czer ni sbnrnya? Sy bsalin 12/02 smpai harini 06/03 bekas czer sy masih terbukak. Tiap kali misi dtg, dia cuma suruh bersihkn msa mandi n lap kering. Tkda bg ubat pape.. N dari segi pemakanan plak mcmna ye? Sbb sy ni sbtg kara.. Sjak klua hosp sy stay uma mmbe yg sebaya, dia bg sy mkn lauk yg fmily dia mkn mcm asam pedas, rendang ayam, laksa, mknn rutin tk ada pun lauk yg mcm dkt fb org pantang mkn tu.. ? sy ni menumpang, nk request lbh2 takut kena halau pulak.. Mcmna ye..

9 Balas

Ya allah adik.. jaga elok2 luka tue.. jgn smpai bernanah nanti susah adik. Akak pun first time czer anak no 3, rasanya bersalin normal lagi senang jaga dari czer. Kalau blh lps mandi,terus lap tmpt luka tue dan keringkan pkai hairdryer. Pastu mmy xda apa2 ubat nak letak situ, elakkan usik tmpt luka smpai kering sendiri. Kalau blh mkn jaga adik. Suh suami beli fresh milk dan limau sunkist,mkn limau tu hr2 bagus tuk luka kat dalam. Bab mkn plak lebihkan mkn ikan dan sayur adik. Jgn mkn benda berminyak nanti luka lmbt baik especially kat dalam. Jaga diri akak faham awak kat rmh kawan tp blh jer minta tolong dia msk lauk lain tuk awak.

Allah sis..berminyak tu..luka awk trbukak dr luar bleh nmpak..kat dlm awk xtau mcm mna..nsb baik x berair..mknan kne jg dik kalau branak czer..akk mula2 bersalin mkn ikan selar je slama sbulan sbb akk takut lambat sembuh..akk pn pntang sdiri msa ank sulung..akk pngang sndiri je ikn tu ats dapo gas..msk ns 1cup utk sorng mkn..ns pns berlaik ikan selar..hr2 slama sbulan..kdang2 ada epal kdang xda epal😅

Makan sayur"an....pati ikan haruan bagus buat org czer.. Tp dl sy lgsg beli ikan haruan yg fresh stim je... Mmg best.. Luka luar dlm cpt baek.. Alhamdulillah... Skg dah kering bagus.. Cuma bekas czer mmg butuh waktu lama bgt hilang. Sbb dl sy pon czer jg...tp 13th yg lalu.. *jangan angkat" berat dl...

sy pn bersalin ceaser 7/3/2020..alhamdulillah luka ceaser dh ok,cntik je..sy cme amalkn mkn oren..mkan pn kne jaga.kne mkn mkanan yg utk pntang je.sbb rsau luka dalam x ok lg..luka luar tu mmg nk kne bg kering btl2 lpas mndi..in sya allah,nnti luka tu akn ok.

Baru ni ank sedara sya bersalin czer juga,kami belikan dia pati ikan haruan..beli kat guardian..cuba la mnum pati ikan haruan..pati ikan haruan ni kononnya utk menyembuhkan luka lepas operate

Kesiannya kat awak..tak berjaga mkn minum pun salah satu sebab juga lambat baik lukanya..ikutkan dlm pantang tak boleh mkn semua tu..maaf bertanya suami mana kenapa tak duduk dgn mertua ke

4y ago

Sy lahir anak luar nikah.

Untuk penjagaan tempat ceaser MMG xde ubat,yng penting lepas mandi pastikan tempat Ceaser tu betul2 kering,jangan sampai berpeluh..dan pemakan juga,laksa ,asam pedas xleh makan

Banyak2kn mkn sayur, sup ayam, ikan toman masak sup campur halia, banyakkn minum air

Lps mndi pastikn lap kering... Sllu bersihkn