Rasa xkuat

Salam mommy.. Sy cuma ingin meluahkan apa yg sy lalui sepanjang berpantang... Suami sy wfh.. rmh mertua selang satu pintu.. Asalnya plan klo bersalin, mggu pertama suami jaga sbb cuti. Mggu kdua dan ketiga panggil CL. Lepas bersalin jadi lain plak. Suami letih litak urus sy,bb n anak2... mil mula2 ada la tlg msk lauk.. (mgkin sbb fmly sy dtg dr jauh..) Lps tu, dah start msk sayur air sawi hari2.. skg satu pn xmsk dah.. tnya khabar pn tidak. Penah dia dtg rmh, dia duduk je tgk sy sidai baju baby.. bsh pinggan, jaga ank2... mcm xde simpati sikit pun kat mata dia. Tgh2 mlm kdg2 sy tpksa basuh botol bb sbb nk susukan.. Klo sy xbuat, nak harap org keliling mmg xblh hrp la jwpn. Lps sy "biasakan diri" akhirnya hr ke 20 sy bentan.. bdn jadi sejuk2.. sakit urat2.. 😭 Penah sblm ni, sy menangis2 dpn suami, mtk dia jgn biarkan sy mcm ni... lgpn apa yg dia buat tu sy yg pikul sblm ni.. skg wkt sy xkuatla sy mtk dia pikul sekejap tugasan tu.... Yg sy geram, main game ada masa.. jg anak, sy ssh.. kdg2 jela laju. Sy xminta byk, dpt makan cukup wkt, baby mndi, botol n bj bsuh cukupla..... Mkn pn xberkira.. kdg2 mkn lauk.. slalu sy mkn sayur/ulam dgn serunding..... Sy rs penat.. sy rs sakit sangat.. suami mcm ni.. mertua plak mcm sengaja dera sy.. sy xmtk dia jaga btl2.. tp tlg la pntau anak sdr.... ajar anak, tegur... sy xde ibu dan ayah.. hanya ada fmly pkcik mkcik n csin2 je yg mcm adik beradik. semoga sy kuat lalui fasa kesusahan ni.. Yg pnting bdn sy sihat.. dan allah kurniakan lah hikmah disebalik dugaan... Rasa penat dan putus asa tu, mcm nk tido xnak buka2 mata dah... tp mengenangkan anak... gagah berdiri

6 Balas

Salam. Takpe, mmg kita perlu kuat untuk anak², bkn suami atau mertua dsb. Jadi, apa awak perlu buat, suruh je suami belikan supplement. Cthnya, pati ayam brand ke, pati ikan haruan ke, untuk kekuatan diri kita sendiri. Saya lahirkan anak kedua pun buat sendiri. Dari hospital, sampai ke rumah, dipaksa berjalan dan masih berjalan (buat kerja rumah, jaga anak, ulang alik klinik/hospital dsb.) walaupun tgh dlm pantang hari ke 21 dh ni. In Shaa Allah, jgn down ok? Penat mmg penat tapi berbaloi bila anak kita jaga sendiri dan membesar dpn mata. Sabar tau 🥰

2y ago

Sedihkan sis.. semoga sis pun kuat.. mgkin sebelum ni/wkt muda2 sy sentiasa sorok rasa lemah, rasa sakit.. bila dah tua2 ni xmampu nk buat suami masih ingat sy gagah.. rasa sakit n penat tu mcm nk tercabut nyawa.. proses bersalin sdr pn da cukup penat dan menyakitkan... xpela, dunia bukan tmpt utk berehat,. Ayuhla kita tetap berjalan wlaupun kaki sakit..

sy skrg pantang hari ke 20, masih belum berurut.. kluarga semua jauh, kat sini cuma sy, husband n ank.. semua sy buat sendiri, kecuali bila suami ade kat rumah.. alhamdulillah dia ringan tulang bantu sy.. bukan tknk berurut, tp ekonomi tgh tak baik.. semoga dijauhkan dpd bentan, jaga diri sis.. jgn lupa makan ubat untuk pulihkan semula bdn tu..

2y ago

Terima kasih. Semoga sis kuat.. sy tgh cuba mcm2 utk pulihkan bentan tu.. Tp masih sakit2 lg.. tgh2 hari panas rasa sejuk mcm ditiup salji.. klo sis ada petua blh la share..

Sedihnya baca😔😔kuatkan hati ya sis, berat mata memandang berat lagi bahu memikul.. tiap kali rasa lemah, pdg la muka baby ya sis.. jgn pendam sndiri masalah mcm ni, cari teman yg ble d percayai .. cari teman berkongsi masalah.. Amen.. smoga ada hikmah atas smua ni sis

2y ago

Terima kasih sis.. sy cuma berkongsi rasa.. rmai juga yg melaluinya dgn tabah,. Takdir yg disusun oleh allah... semoga ada hikmah.

Sy pun berpantang sendiri husband plk bln ni kerap x de kat umh sbb operasi,kdg stress nangis srg2 sbb pnt bby plk mlm2 meragam,kdg husband ad dy tlg la mn blh,kdg Sy mntk dy jga mlm Bru dy tau pnt tu mcm mn🥲

2y ago

fhm sis.. semoga sis pn kuat.. jg diri.. kurangkan main air,. Saya tgh cr penawar bentan.. xth la bentan ke apa.. tp kejap2 rasa sejuk smp ke tulang... allah je tahu bila kena tu.. nasib xdemam

Allahu… sy bc ni pun terasa penatnya & sakitnya. Semoga segala urusan mommy dipermudahkan ya. Jaga diri.

semoga dkurniakn hidayah n buka mata hati suami n family in law 🤲🏻