Terasa hati dengan keluarga mertua

Salam.. saya agak tertekan... dan cuma ingin berkongsi perasaan.. sy berkahwin lebih dr 10thn, tp saya masih berkecil hati dengan mil sy. Mentang2 sy anak yatim, dari awal perkahwinan smp skg sy slalu yg terakhir.. dipandang rendah dan kdg2 dikutuk2 blkg... mil jenis pilih kasih,.. dulu mula2 sy ada la berlembut, try impress dia.. tp lama2 penat, sy buat hal sdr.. lebih aman, lebih bahagia.. dia nak dia dtg, dia xnak sy xamik port... tp kdg2 ada je dtg menyebuk benda yg xpatut.. saja cari pasal pn kdg2 ada..boring agaknya (huznuzon) Smp la fil sy meninggal, br sy nampak perubahan dia yg cuba berubah utk betulkan hubungan (setelah diberi mcm2 ujian) skg tgh2 sarat pregnant, sy br berhenti kerja sbb depressed dgn boss n senior.... tiba2 xde ribut xde apa, dia mtk suami sy byr plak hutang pinjaman pendidikan, bukan suami xnak byr, suami pn tgh smbg blja. Nak refinance kena byr 6k.. mn nk cr duit.. kwsp pn suami guna utk byr yuran dia.. sy runsing btl.. Abg ipa sy pnh pengaruh suami joint venture business 6thn dulu.. hasilnya, business melingkup... dan suami plak bankrap (br thn ni officially bankrap). Tp mil xpnh pn sebut benda ni. Malah tatang fmly abg ipa sy smp dorg pn xblh nk berdikari.... Pnhla pihak abg ipa kata "lps ni ak nk tlg kau byr balik hutang2 tu" tp kami xberharap pn.. bnda da jadi bubur.. ada lah hikmah dan lesson learnt utk suami sy...... Tp tula yg sy nk share.. sy jadi tertekan sgt2 bila mengenangkan perangai berat sebelah dan secara xlangsung kata2 dr mil sy sepanjang hidup ni.. dulu sy hidup miskin, xde pelajaran kena pelekeh. Kalah pengemis.. dia bg duit lps tu ckp mcm2.. Bila da berjaya, dpt rezki lebih, lain plak tagline dia "xpelah korg kaya" fuhh... Tersangatttlah sy nak balas (umpama jarum karat didlm hati) "klo sy dgr kata mil xpyh smbung blja, jaga anak kat rmh je, agak2 apa Nasib saya harini ye" xsume nasihat tu iklas. Psl hutang pendidikan mmg plan nak byr sbb thn dpn suami gradute.. so blhla kumpul duit dr kwsp tabung 2 dan bila masuk rmh br, duit rmh sewa skg blh allocate kt hutang tu...so laju skit habisnya kan.. Cuma, mcm mn sy nak ignore perasaan ni..? Sy rasa benci, marah, geram... nak mengadu xde fmly.. suami pn nmpk xhappy.. lelaki ni lg la.. dorg pendam... Mgkin mil sy takut, hsbn sy meninggal sy amik harta dia.. tp mil sy ptt sedar, selama suami sy down sejak muflis, sy byk carry fmly sy,, Berhujan panas sy mencari rzki. Dia ptt malu xmampu bg pendidikn yg terbaik kt anak2 dia utk jadi suami dan ayah. Bukan nk meriak, tp hakikat.. dia xpnh didik anak dia psl tanggungjawab sbg suami kcuali suruh solat. Bila allah tutup aib dia, dia btl2 berlagak suci.. bila allah buka aib dia xnak plak dia bljar dan amik hikmah. Adoi stressnya... nak dihentam xblh, syurga suamu.. diam jela... penat btl pujuk hati sdr..

3 Balas

sis tgh penat mental dan fizikal .. so perasaan yg UTAMA akan tenggelamkan diri sis utk bertenang adalah marah dan x puas hati .. walau bukan mil , even org luar pon blh buat kita jadi mcmtu .. termasok family sndiri mcm family sya sndiri toxic .. smua adik bradik sya keje kerajaan keje bagus makan gaji besar kecuali sya .. sya yg hanya ds emas , yg hanya mengharapkan gaji suami yg x smpai pon rm1.5k sebulan .. byk kali kena maki kena hina .. byk kali sya pujuk diri utk ignorekan mungkin sbb dorg tinggi kedudukan dri sya .. tapi lama2 benda tu buat sya rasa penat .. dgn drama dorg gadoh lagi .. lepastu family suami lak skrng bru nampak belang dorg time suami sya byk hutang .. pabila dulu sya naik bisnes , dorg mintak tlg x pernah sya dan suami berkira langsong .. nak menyindir pon jauh skali .. tapi skrng kitaorg jatuh , pabila kitaorg pinjam sbb terdesak sgt .. kitaorg disindir bnyi mcm kitaorg ni jijik didunia .. dri situ sya dan suami rasa sedih sgt kenapa family kitaorg pandang sya dan suami ni bawah sgt padahal time smua tgh susah kitaorg tinggalkan apa ptt utk tlg .. bukan ungkit tapi benda tu buat kitaorg rasa fedap dah smpai tahap azam baru kitaorg langsong x kesah dah apa jadi dkt family kitaorg .. group mute , dorg call jawap kejap dhtu ckp bz , mmg elak .. nsib kitaorg dok sndiri .. susah x da makan kitaorg x nak dah nak minta tlg 2 belah family .. pengajaran dia ? ORG PANDANG KITA BERDUIT SBB BAGI DORG KITA RAJA , ORG PANDANG KITA X BERDUIT SBB BAGI DORG KITA LAA TAIK YG MENYUSAHKAN HIDUP DORG .. sis try utk tenangkan diri , tarik nafas .. fikirkan masa depan anak2 .. fokus utk bina hidup family sndiri .. x kira kita naik atau turun , just ignore je dgn life family ..

2y ago

☺❤😘mudahan Allah beri kekuatan dan semangat🤲💪

Sis, nanti ambil hibah, jadi apa2 penama da mmg bawah nama sis, boleh roger suami saya 0193356804 affiq utk free quotation, bawah seratus pn ada, better than nothing, sabar ya💪🏻💪🏻

2y ago

sy mmg suruh suami amk hibah.. letak nama mil.. menyapah rasa gopoh2 nk byr ni... klo ktrg xbyr, ank ktrg pn sangkut xblh buat pinjaman... tp bg la bernafas dulu.. dhla nk pkai duit utk bersalin 😢😢 Blh th hsbn sis insurans apa? Sbb kami da check dgn aia

Harap sis kuat yerr tempuh segala dugaan

2y ago

Tq sis.. hrp xeffect la baby.. sy ni jns overthinking n anxiety...