HAEMOGLOBIN TURUN MENDADAK

Salam mommys semua. saya kalau ikutkan dah 18 mggu. checkup smlm hb turun mendadak dari 13 ke 10.9. sblum ni mkn ubat folic je. doktor suruh tmbh ubat haematinic. vit c, b complex, iron tablet. start smlm juga lps mkn ubat tu, ptg tu dh start pening dgn muntah. mlm pulak perut rasa tak sedap. sakit perut tgh tgh mlm. pagi ni membuang. iron tablet mmg akan najis gelap. so mmg tau najis akan gelap. harini try makan lagi ubat ubat tu. pastu ni rasa tak sedap perut. kepala pening. patut teruskan makan ubat tu ke try ubat lain? dan ubat apa ssesuai?

4 Balas

blh tkr cr pmaknan dia sis..haematinic sis ambk pagi dlm kul5 or 6 pagi....yg vit c b complex iron tu blh ambk tghri slps mkn....hb trn klo blh jgn puasa taw....bhya....

Kalau makan banyak2 ubat sekali ni selalunya takboleh makan semua sekaligus. Kena jarakkan at least 2 jam untuk setiap ubat

Memang ada yg hadapi simptom gitu. Boleh ke klinik doktor tu balik dan minta tukar lain.

sy minum jus mamariam dan mkn iberet

1y ago

sedp x sis jus mamariam? dia rasa apa ye? teringin nk rasa tp takot tekak x dpt terima.. skrg sya minum jus delima gulsan