say no kopi

Salam mommy...blh tnya x petua nk hilangkan ketagih minum kopi or nescafe?? Sy bru pregy sebulan. Bila nmpk susu je sy jdi tak lalu nk minum. Buah pun sama gak tak lalu .

34 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Tyme preggy sy minum juga neskfe sbb ketagih da sblm pun mmg da minum...minum bleh minum jgn lebi 200g sehari...bykkan minum air...sy dr start preggy smpai la branak yg bulan 8...bby ok juga berat 3.6kg branak normal...skrg bby da 1bulan lebi...sy tnya doctor mmg durg ckp pling bgus jgn minum tp nak buat mcm mna klaw da mmg ketagih minum neskfe😂😂

Baca lagi
3y ago

Sy alhmdlh..lama2 slow2 jdi tak nk. Mula2 pksa lah gak tahan. Tpi kdng2 teringin gak.

sy pn suka mnum kopi.. tp bila dh pregnat stop mnum gnti ngn jus buat sdri.. hsbd siap bli slow juicer lgi xbg mnum kopi.. sbb kopi kdgn kelfin tggi sgt.. kl mnum ssu akn munth.. so hsbd suggest jus epal +peria katak+timun batang... doc pn ckp kl jus yg awk minum ckup ngn sayurn hjau n buah xprlu ambil ssu.. jus tbaik dr ssu sbb xde gula tmbhan..

Baca lagi
3y ago

Ok sis..tq2 bg tips..😊

Saya sblm pregnant memang addict kopi nescafe...tapi bila da tahu pregnant kena stop..sbb sygkn baby dlm perut... Kalo nmpk nescafe huhu sedih jga tak dpt minum...kena kuatkan hati ingat baby yg nak membsar tu...sya tukar kpd horlick...

Sy pn sama ngn awk..baru pregy masuk 2 bln..tgk kopi n nescafe terliur sgt..minum susu nk muntah..so sy tukar pd minum jus..alhamdulillah boleh jln..tp kekdg trliur sgt jamah gop kopi n nescafe ujung2 sudu je 😊

3y ago

Sy lps gugur jdi addict dgn kopi or nes. Dulu xberani nk sgt.. susu Dutch lady je minum..

Saya pun suka kopi.. Bila plan nk preggy semula stop kopi seawal 2 3 bln... Dah positif preggy stop lgi kopi sehingga kandunggan 3 bln gitu lah... Now kalu teringgin 1x smggu minum lpaskn rindu...

3y ago

Alhmdlh...blh cuba cara sis..

VIP Member

Terbalik. Saya jenis yg suka minum susu (susu segar, bukan susu anmum tu) dan jugak buah-buahan. Asyik duk suruh husband beli buah je kerjanya. Makanan lain especially nasi saya kurang berselera.

3y ago

Sy semua bedal..hehe

Dalam seminggu dua selepas tinggalkan kopi InshaaAllah dah tak rasa craving lg. Saya pun coffee lover boleh kata hari2 minum lps dpt tau pregnant terus stop. Good luck Sis 👍😊

3y ago

Ni bru sehari tggl kan.. tpi bila bau kopi tu lalu nk nangis rsa ye xdpt minum..hehe.. moga2 sy berjaya mcm awak gak...hehe

Sye pun sme sis, suka sgt minum nescafe time preggy, nurse ckp 1 packet nescafe tu bole bahagi 2, supaya kesan dia x kuat hehe.. Sy buat cm nurse suru tu, hb sy ok sja, 13.2 jgk hehe..

3y ago

Alhmdlh..sy selalu yg bancuh biasa punya.xguna 3in1 sbb tahu mnis sgt..

Dulu sy pregnant anak dua2 boy. Memang xleh buang ketagihan kopi. Berbelas tahun addict. Lagi kuat addict masa preggy 😅. Makan extra vitamin & supplement untuk cover hb ya.

3y ago

Owhh sama lah

Saya pun ketagih teh kopi nascafe milo... Tapi alhamdulillah masa mengandung ni tak teringin pun....banyakkan minum jus buah dengan air masak... Lama2 ok aihhh