nak bersalin..

salam mommy... skg sya dah 32weeks... tiba2 hilang selera mkn perut pun asyik mengeras... memulas2 tapi kejap2 je.... pastu badan x brapa sihat.. tu tanda brapa minggu lagi ek nak bersalin... .. baby aktif.. sihat alhamdulillah..

1 Balas

Hi sis, tanda mgeras mmulas tu la tanda2 kontraksi braxton hicks, uterus kita mgecut utk latih serat2 otot, utk bkerja keras mneghadapi masa kita nk bsalin nt... Awal2 pregnancy mmg akan ada tnda2 perut mmulas mgeras tanda contraction dlm seminit dua... Ads jg dlm sejam lps tu hilang.. Ini braxton hicks mcm kontraksi tipu2 nama dia, mksdnya kalau kontraksion tu msa bsalin lg sakit mcm nak kita teran mbuang najis tu, tapi sakit dia 3x ganda sb kita blh rasa urat, bukaan pintu nk buka jln pintu rahim tu memgecut, perutt jd keras sgt... Rasa nk meneran sgt2 tp xdpt keluar baby, sakit tu setiap seminit dua...kalau Braxton hicks ni mcm persiapan petanda nk bsalin la.. Perut mcm mengeras. Jgn risau kalau jadi mcmni tarik napas bw bjln2 pgg perut usap ckp dgn anak . Klu x selesa bdiri blh duduk smbl tarik napas...