Patut atau tidak beli 2 pump digital

Salam mommy, saya confused untuk first time mom. Patut atau tidak saya beli digital pump milk 2 ? Highly cost yes. But at the same time, saya tak tahu nanti susu banyak atau sikit. Kalau sikit susu atau tiada, tak membazir ke ? Saya dh buat decision untuk tidak fully BF. Saya memang plan untuk bagi susu ibu dan milk powder selang seli. Ibu fully BF saya salute, nampak memenatkan tapi susu penuh khasiat. Tiada diskriminasi disini ya, saya decide sendiri. Atau ibu ibu beli lepas bersalin ? Mohon pendapat dan open for any suggestion.

1 Balas

Hi. Kalau ikut my first time experience, i rasa you patut standby breastpump. Kot kot anak masuk ward due to jaundice / breast bengkak susu. Dekat sopee sekarang pun dah banyak breastpump yang affordable; if u don’t mind nak beli second-hand breastpump pun dekat carousell banyak mommies letgo their pumps sebab jarang guna. and mommy, there’s nothing wrong kalau u nak mix bf & formula. Your mental & wellbeing related closely with baby. So dulukan mental you. Happy mommy happy baby. If you rasa better that way, so be it! 🤍

1mo ago

Hi thank you for you comment. Should i get 1 pump or just get 2 pumps together ? Considering kalau bengkak susu or admitted hospt. First time mom, so no experience. None in both our fam have kids yet, so not much exposure. Thank you !