Perlu beli milk/colostrum collector?

Hi mommies, saya bakal bersalin bulan 11. Nak tanya as first time mom susu tu memang akan auto ada ke? 🥹 Patut ke beli colostrum collector tu? Kalau perlu, berapa banyak? Milk collector pun beli ke? Takut membazir kalau beli breastpump awal awal #bantusharing

10 Balas

milk collector function tp bila pakai nmpk dada lebih besar. sy xsuka jd sy tukar dgn breast pad. nama pun collector mmg function sgt lh utk kumpul dr membazir tumpah cmtu je kan? while kalau collostrum collector pulak bg sy x payah. mahal dan membazir. Sy suggest beli syringe biasa saja yg paling kurus size nya. Fungsi dia in case baby warded NICU jd function lah syringe kutip collostrum masuk dlm milk storage kemudian hantar. Susu awal collostrum pekat dan sikit. Lebih mudah collect pakai syringe. kalau pam x keluar atau membazir sbb melekat kat corong je

hi, saya pun first mom juga. sebelum saya bersalin, saya dh ada keluar sikit susu. alhamdulillah susu bnyk smpai skrng bby dh 6 bulan masih susu bdn. kalau ada tnda susu keluar before bersalin, saya suggest beli milk collector. supaya tkde la nnti time dh bersalin, u tadah susu dgn kain. kita tknk kain u busuk & tambah kerja nk kene cuci/ buang. jdi beli milk collector, inshaaAllah mudah kerja u once u dh bersalin. if df sebelah tu akan tadah susu. so after menyusu, boleh masukkn dlm milk storage and simpan dlm freezer. tkdela membazir susu🤗

2mo ago

ya beli 2 pcs. lgi senang kalau ada penutup, so u baring ke at least susu tk mengalir/kene baju. em saya tk igt week berapa susu keluar , rasanya start 6-7 bulan mcm tu dh ada keluar sikit2. mcm saya tido atau baring tanpa sedar dh basah je baju/selimut saya boleh tengok link ni brg2 yg saya suggest untuk beli🥰 inshaaAllah boleh bantu mommies😘 https://mycollection.shop/nurinfavitem

Saya beli brand mimo yg silicone punya rm18 double with storage box kt tiktok & best sbb tak bulky. Berguna juga awal bersalin sebab susu masih banyak. Sometimes dia meleleh2 even baby tak sedut. Most of the times bila baby sedut sebelah, sebelah lagi mmg meleleh banyak. So daripada guna breastpad saya lebih suka collect sbb baby boleh minum. Guna sampai baby 5 bulan sbb lama2 dia tak menitik banyak dah huhu tp simpan je utk anak next.

Boleh je beli. Spare je. Sbb kita x thu nti mcm mna. Beli yg manual pump dlu pun dah ok. Handsfree beli kemudian. Kalau first mom yg xde apa2 knowledge about penyusuan, better sis join kelas penyusuan. Senang nk tanya2 diorang apa yg ptut disediakan. Tgok dkat ig ada. 1. Nadmasrom 2. Nyusoo.official

2mo ago

Thank youu 🫶🏻

hri ke 3 bru ada itu pun lps berurut.. baby sye warded jd memg kne ade breastpump la.. sye memg bli siap2 sblum bsalin...bli kt shopee yg murah2 je dlu tgk nant sesuai ke x.. bli jenis yg wireless & yg manual tu..

milk collector beli yg tkde suction, dia letak je dlm bra.. masa nyusu blh pakai utk breast sebelah lg. ada org 1day dah guna ada org lepas 7day baru guna, ada org tk perlu guna.. colostrum collector xyh

kalau saya, saya beli milk collector sebab bila pergi keluar atau checkup kan lama kadang xperasan susu meleleh . if ada milk collector takdelah bra kena susu dan takmembazir susu yg tiba tiba keluar .

sye 2hari lps bersalin bru ada susu. breast pam sye beli je yg murah2 buat spare incase baby kne tahan wad

2mo ago

sye beli brand mikubi, yg murah2 je sbb sye xpam pun. ank sye fully bf. sye beli buat standby if nipple melecet truk or bengkak susu.

bleh jgk bli awal2 sis. mcm sy xbeli. skli baby dduk dlm nicu. pening sy bngkak susu

mill collector sangat function. saya just pakai waktu dbf baby, pakai kat breast lagi satu

2mo ago

Maksudnya masa tak bf baby, takda pakai milk collector dalam baju?