Ubat

Salam mommy. Bakal mommy2 semua ada dapat ubat macam ni dari klinik tak? Sy first preggy dan ini first ubat doktor bagi. Katenya ubat baru.. Sy makan ubat ni lepas tu muntah. Normal ke?

Ubat
101 Balas

Waalaikumsalam.. Sy minum sunquick tanpa gula,, bru boleh telan,, kalau tk memang muntah jgak.. Cepat naikkn hb zinconfer ni.. Jarak 2jam before sarapan.. 😊

4y ago

Sy dh 6bln dh.. Dlu mse awl2 nurse dh bgi zinconfer.. Sy tkleh nk telan. Sy mntk 4 serangkai.. Tp, mkin low hb.. Sy mtk tukar zinconfer smula mnum dgn sunquick.. Alhamdulillah boleh telan, hb pn mkin naik.. Zinconfer kire complete dh.. Semua ada..

Makan malam nk tido....kalo x bole masuk jugak.... Makan dgn jus oren. Saya mula² makan gitu jugak..... Lps dpt advice dari doktor... Alhmdulillah.... Ok je... Cuba la

4y ago

insha Allah.. Terus beli jus oren.hehe harap tak muntah lg lpas makan

Dlu klnik x ada bg zingkof ni..dia bg folik asid dgn tmbh drh yg dlm kotak tu...je..lain klnik lain Ubt kot..dlu kt Kk Kkb x ada bg zingkof ni.pndh j Sp dia bg.

Awal2 dulu sy mkn lps 2 jam breakfast dgn air masam2...tp tetep jgk muntah..lps tu tukar mkn waktu mlm before tdo..ok je xde muntah..hb pn ok je..Alhamdulillah

Saya dulu makan ubat ni pg...mmg satu ari x boleh buat keje...lepas tu sy tukar malam...before tidur sy makan....alhamdullillah hb ok je...now dah bersalin pon

Sy mula pregnant mkn ubt nie..pstu bile mkn muntah balik...ckp balik ngn doc xbole mkn ubt nie...nty doc bg ubt laen...mcm obimin...ubt nie zat besi sgt kuat

saya tkboleh mkan ubat nie mesti sya akan muntah blik so sya bgi tahu nurse and nurse bgi ubat obimin .. alhamdullilah makn ubat ni sya tkde muntah2

Makan waktu malam sebelum tido..klu makan waktu pagi saya pun mntah jgk sebab ubat ni kena ambik 2jam sebelum sarapan..klu muntah jgk sis bgtau nurse lah..

4y ago

okay awak tq... Sy makan malam sebelum tidur tp muntah juga hehe

Maaf bertanya..ubat ni utk ape ye. Sy dh 17 minggu KK x de pulak bg ubt ni..hanya bg 4 sekawan tu je (folic acid,iron,ascorbic acid dan vitamin B)

4y ago

Sy pun paras2 11 je. Dah hujung2 baru nurse bagi sbb yg 4 jenis tu takde stok sangat 😁

Saya makan ubat ni jgk. Sbb hb low.. Klinik kesihatan bagi. Mmg kalau makan ubat ni sy pun akan muntah, loya. Padahal dah 25 minggu pregnant..