Handle Emosi anak umur 4 tahun 8 bulan

salam and hi mommies,macam mana kita nk respon dgn amarah anak yg berumur 4tahun 8bulan ye ?cth situasi : dia berak,pastu kita dh ajr dia basuh sendiri tpi dia bagi alasan kaki dia sakit,perut dia sakit dan minta ayah dia yg basuhkan.Lepas tue sy bertegas utk dia buat sndiri jgk smbil sy pantau depan pintu toilet,sy ajar cara2 mmbasuh dri awl smpai hbs...tapi dia mcm x brpuas hati dan ckp haishhh mummy nie,pastu sy sruh dia basuh tangan kat singki dia ckp mcm nie kt sy 'go away'... sy trkilan xtau nk respon mcm mna,sy ckp perlu ke nk ckp mcm tue dgn mummy?dia diam dan buat muka marah..pastu sy ckp lgi then knp nk ckp mcm tue dgn mummy ?dia trus jawab sorry,tpi dgn nada kasar pastu mrah masuk bilik dia ...so soalan sy d sini mcm mna sy nk handle emosi ank sy nie dgn baik ?apa perlu sy buat bila ank sy mrh2 tanpa sebab nie ?

1 Balas

bg sy la..bdk2 ni kdg lbh suke kite ajar or suruh dgn nada lembut n pujian..mcm ank sy jgk..bile kite tinggi kan nada auto riak wajah die msm n bt pn mcm x ikhlas..so sy perhati bile sy ckp baik2..n puji bile die bt sesuatu ape y die bt pn jd ok..ank sy pn 4 tahun..bile die silap terkencing sy ckp knp kencing kt suar..perlu ke tmpt sepatutnya..die xckp die silap..bile die urk2 ajar die step2..ambil sabun basuh buntut cuci2 takut nnt lalat dtg ade ulat..die pn basuh elok2..lps sdh ckp adik pandai mcm tulh.kdg kne terangkan adik dh besar..kne bt sendri..kwn2 pn bt sendri..nnt nk skolah.dieorg pn mcm kite jgk kdg emosi..suke bile dgr y lmbut2..puji pujian..bile dgr org marah mood pn dh lari..ank sy klu ckp kuat sikit msti bnyi xsyg die..sy ckp knp x syg..mstilh syg..die plk tye abis tu knp ckp marah..see dieorg pn dh pndai pk