Nak mintak pendapat 🥰

Salam & hi mommies semua! saya now tgh pregnant 8w, me & husband sama sama darah O+ ada org cakap anak akan prolong jaundice nt. ye ke? 🥹 if betul, ada tips pape tak untuk sy buat during pregnancy ni? thankyou sudi komen 🥰

41 Balas

Hai mommy to be. Saya faham sis risau sbb saya pun first mom. Baby saya prolonged jaundice sebulan lebih. Meh saya share story saya tapi mungkin agak panjang sikit. Masa saya pregnant, saya selalu overthinking mcm-2 termasuk lah kalau baby kena jaundice ni. Bila ambik sample darah, dr bagithu saya darah O terus dalam kepala otak saya dah fikir bkan-2 sbb saya baca mostly baby yg lahir skrg ni mmg akan ada jaundice tak kira dari blood group mana. Cuma sekejap atau tak je lah kuning tu bergantung pada rezeki & keadaan baby tu sendiri. Tiba-2 keluar pulakk dekat tt pasal jaundice baby ni mostly dari ibu berdarah O. Mcm-2 lah yg saya baca org share pasal jaundice, asal fyp je semua yg buruk-2.. kitonyo dah jadi tak senang ddok & dah start risau. Seiring masa berjalan, saya dah selamat bersalin baby boy bulan 2 yg lepas. 16/2 (jumaat) baby lahir dr datang check katanya lepas 24jam, dorang akan datang check semula utk thu baby ada kuning atau tak. 17/2 (sabtu) dr datang check, tngok-2 baby ada kuning (bacaan masa tu dah 271). Terus malam tu baby kena tidur bawah lampu. Menangis-2 baby saya, kita ni dah lah first mom tak thu nak buat apa (baby org lain ok je ddok dalam tu tapi baby saya asyik menangis je, saya risau takut menganggu ibu-2 & baby-2 yg lain). Asal letak bawah lampu je menangis, dah bagi susu & tukar pampers pun masih menangis jgakk. Saya try peluk, dia ok pulakk senyap je tapi nurse suruh letak balik dalam baby coat sbb tak nak dia terdedah dengan udara luar lama sangat since kuning dia still tinggi. Bila letak dalam baby coat, bukak lampu dia menangis-2 sampai saya sendiri rasa tak sanggup biarkan dia dalam tu. Hari berganti hari, saya dah boleh discharge tapi baby kena masuk NICU sbb bacaan kuning masih tak turun. (Setiap kali pagi, nurse akan datang ambik baby sbb nak ambik sample darah). So pulang lah saya ke rumah dengan hati yg sedih sangat. Sebelum balik tu, sempat pergi tngok baby. Allahu betapa sedih & hiba nya tngok keadaan baby saya. Rasa mcm nak stay situ, tak nak tinggal dia. Rasa mcm tak puas tngok dia, rasa tak puas nak peluk dukung & cium dia. Ntah lah, rasa mcm sensitive sangat time tu. Tiba-2 rasa mcm saya ni hati tisu. Ye lah mana dengan sakit bersalin lagi (saya bersalin normal tapi bergunting & berjahit), tak cukup tidur, rasa penat, masa tu dah start bengkak susu, emosi pun terganggu & saya risaukan keadaan baby saya. Sampai nurse yg jaga bilik fototerapi tu datang tenangkan saya. Org lain balik dengan baby, saya balik dengan kain baju je. Sampai rumah, saya rasa tak tenang.. rasa mcm ada benda tak lengkap. Saya tak putus-2 doa semoga baby saya cepat discharge. Sampai lah hari besok tu, dalam tengah hari nurse NICU call husband saya.. katanya baby dah boleh keluar wad. Allah je yg thu betapa happynya saya. Cepat-2 saya bersiap, mak saya yg tngh masak tu.. terus tutup api excited nak pergi ambik cucu. Nurse bagithu kuning dah turun ke 215. Actually still high tapi dah jauh dari paras lampu & still kena follow up dekat kk. Baby discharge je, terus mcm-2 petua kami cuba.. bagi mandi air daun akar kayu, herba cina, daun kucai & dll tapi bila pergi checkup dekat kk, kuning baby still tinggi. Kalau turun pun kejap je pastu besok tu bila checkup mesti naik lagi tinggi. Setiap hari kena pergi kk sampai tangan & kaki baby saya lebam-2 sbb kena ambik darah. Sampai lah satu hari tu, 23/2 (jumaat, date ni sepatutnya due date saya). Bacaan kuning naik ke 300 (dah melepasi paras lampu) so dr pun dah kelam kabut, nurse semua dah huru hara sbb dorang nak saya & baby pergi hospital tapi kena naik ambulans. So baby kena tahan wad lagi, kena ddok bawah lampu tapi kali ni kena 2 lampu cumanya saya bernasib baik boleh teman baby dalam wad sekali. Time tu baby dah boleh ddok bawah lampu, rasa lega sangat. Cuma sesekali je dia akan merengek & menangis. Lebih kurang 4 hari ddok wad, hari ke 5 baru discharge. Masa tu bacaan turun ke 200 lebih (dah jauh dari paras lampu). Balik rumah, saya try utk stop segala petua. Baby saya mmg tidur je sepanjang masa sbb kuning tinggi. Kerap jgakk berak & kencing tapi tu lah pelik kenapa masih tinggi & tak turun-2. Saya jadi pressure sikit sbb saya struggle nak hilangkan kuning dia sbb saya tak nak dia kena tahan wad & kena cucuk lagi. Risau susu badan tak bnyk, saya mix fm pulakk (masa dia kena tahan wad pun, nurse mmg dah bagi susu fm). Sampai lah dah masuk hari ke 14, kuning dia still tinggi & dr decide nak ambik sample darah & air kencing utk tngok kot-2 ada masalah apa-2. Alhamdulillah result semua ok & takde masalah so dr ckp kalau dah lebih 14 hari, baby still ada jaundice means itu dah dikira prolonged jaundice. Btw baby saya pun darah O. Dr ckp teruskan je bagi baby susu supaya dia berak & kencing bnyk-2. Dr ckp jaundice ni normal, semua baby akan ada & dia akan hilang sendiri cuma ambik masa sikit. As long as result darah semua ok so no need to be worry. Hari demi hari, masa baby nak masuk usia 1bulan lebih baru slow-2 kulit dia dah tak kuning sangat. Mata pun dah jadi putih bersih. Bila pergi appt, dr bagithu kuning dia dah semakin hilang. Masa tu Allah je yg thu betapa leganyaa saya. Lepas tu thu-2 je dia dah bebas jaundice. Start dari situ, dia dah makin aktif. Alhamdulillah skrg baby dah 5bulan25hari. Lepas ni kalau ada rezeki second baby, saya dah tak perlu risau sangat pasal jaundice ni sbb dah ada pengalaman. Hehe.

1mo ago

Saya darah O, baby darah O dan dia kena prolonged jaundice. Memang sedih dan kesian sgt sgt dekat baby masa kena cucuk ambil darah, sampai lebam lebam tangan dia dua dua belah. Yang paling penting, nak baby cepat sihat mental ibu kena kuat juga ya, jangan giveup bagi susu💪 Kalau susu bdn kurang boleh cmpur FM xde masalah. Untuk anak 2nd nnti kalau kena jaundice juga mungkin saya rasa bersedia sikit sbb dh ada pengalaman and dh ada idea nk handle mcm mana

Anak 1st & 2nd saya dua2 prolong jaundice. Sebulan lebih berulang ke kk. Saya berdarah O+ suami berdarah O-. Anak saya dua2 O+. Apa yang saya boleh nasihatkan, mental ibu kena extra kuat, bagi baby banyak minum susu. Lalui nya dengan hati terbuka. Tapi susu FM lagi cepat turun sebenarnya. Susu ibu lambat turun bacaan tu, sebab dlm susu ibu ada sedikit jaundice. Masa hari ke 3 baby lahir, saya dan baby kena tahan wad sbb bacaan tinggi. Susu badan saya alhamdulillah banyak masatu, tapi saya decide untuk bagi FM. Nurse hantar susu, saya ambil. Susu yg saya pam saya simpan. Mendadak turun masa dkt hospital. Tapi bila balik, jaundice naik semula sbb suami saya kata teruskan susu bdn. Still berulang ke hospital sehingga jaundice nya turun. Berat anak saya naik cantik sepanjang jaundice, tapi jaundice tetap ada. Sebab anak minum susu bdn banyak, tapi sbb dia minum susu ibu, keadaan bacaan jaundice tu tetap ada. Saya tak risau sangat, sbb berat baby naik walaupun jaundice ada. Lain orang lain pengalaman, apapun ibu lalui dengan hati yg terbuka ya. InshaAllah semuanya akan okay.

blood type incompatible yg menyebabkan risiko baby jaundice lgi tinggi. usually klu ibu yg o and baby bkn o. klu dua2 o tak ada masalah. tpi jaundice bkn bergantung pada blood type sahaja bnyk factor lain. jaundice ni very common, sy pernah dgr talk from dr tengku putri(paeds) dia kta 7/10 babies akn dot jaundice. tpi tak ada apa2 yg boleh buat during pregnancy pun. jadi mommy tak perlu risau sngt. but just ready mental its okay if end up baby jaundice pun, tak ada apa2 salah u pun but just kna keep monitoring. salah satu yg boleh buat skarang is top up knowledge psal breastfeeding sbb salah teknik bf boleh baby jdi jaundice. hrap membantuu. take care ❤️ fyi anak sy prolong jaundice, i blamed myself lama dlu ingt sbb pemakanan msa pregnant salah, x minum susu la apa.. and sngt kurang ilmu bf. lpas join classes and blaja bru thu…

anak sy prolonged jaundice, first born, darah saya AB... bacaan tinggi hari ketiga bersalin.. baby kena tiggal.. Dr. kata sbb baby xckup menyusu masa lahir.. sbb baby sy asyik tidur je.. perasan jugak patients lain bersengkang mata bf baby masing2.. masa nk discharge doctor kata baby sy ada symptoms, check mmg ya.. lepas baby discharge mmg kene regular check hari2 dekat kk. kne bagi bf setiap 2jam (15-20 mnt/sesi) mmg struggle skit sbb baby akan kuat tidur tapi kne jugak kejutkan.. xperlu risau mmg slowly akan baik...walaupun amik masa lama.. mindset, mental kene kuat.. sbb ibu baru nnt ramai yg bagi tips2 merepek, kena judge... yg penting menyusu, berak, kencing ok.

4w ago

sme cm sye..b+ pun kne kuning jgk..mama sye ckp mmg rmai kne kuning tpi normal je..sye masok NICU tgk bby, mmg rmai dan tak terurus nurse nk susukan bby semua..kesian bby menunggu mak atau family dier dtg suap susu..menangis semua..sye Room-in setelah discharge..tak sanggup nk jauh dri bby..nk teman smpai kluar sme2.. lemah dgr suara bby nangis..😭😭

Saya darah O+, Alhamdulillah 2 anak x da kuning wlupun berbeza jenis darah, yg kedua baru lahir 3 minggu lepas. masa pregnant hari² consume kurma ajwa dan susu kambing asli, sesekali dlm seminggu air kelapa, buah zaitun, minyak habbatus Sauda, minyak kelapa dara (superfood). banyakkan makan buah dan kurangkan makanan manis, berminyak. Ada baca kisah sorg ibu dlm Asian Parent jgk, anak sulung prolonged jaundice, anak kedua si ibu banyakkan makan buah anggur hitam masa hamil, alhamdulillah yg kedua xkena demam kuning. Moga sis selamat melahirkan dan anak sihat. insya Allah kita ikhtiar mana mampu dan banyakkan doa, yg baik datang dr Allah jua.

Sy drh o ank darah A , lpas bersalin sy menyusukn ank tp ank xpndai menyusu smpi dia kena tinggi kuning hari ke2 lepas bernk , 300lebih kuning dia . Kena letak lampu tak turun juga . Then dia d tukarkan darah , time ni memng takut sgt + rasa sunyi sebb xda baby kat seblh semua org ada ank kt sblh, lepas 3 hari d nicu hari ke 4 bru dia d kasih turun ke wad jaundice yg ibu boleh teman . Hari ke 7 kat wad bru blh balik rumah fuh lega sgt rasanya . Tp pasal ank kena jaundice tu yg Trauma sgt2 , lepas ni klu bernk kedua maybe sy akn standby bawa tapuk2 susu FM , sebab takut berulang kes yg sama ,

sis sya pun darah o juga. tpi tu la skarg sya just go with the flow. doakan yg baik2 utk kandungan. colleague office sya bgi tips try la minum susu kambing dan anggur spanjang pregnancy utk kurgkan kuning .tpi bgi sya blh la kta nk try tpi itu depends pada org juga .ibu sya darah O- , sya masa baby dlu pun prolonged jaundice dan saya juga saksi adik2 sya kna tahan lama dkat wad masuk icu , tukar darah sbb darah ibu rhesus negative tu x sma dgn baby .mcm2 jadi smpai at the end ibu sya pun kata cukup la 4 org je anak .sbb 2 org anak lagi darah selain O mmg truk sangat kuning diaorg .

4w ago

Wow, serius la sis .. O -? Very rare blood type.. mostly cuma O +, so siblings ada yg O- x?

sy darah b+, anak kedua darah O. kemain lama kuningnya. nk ke 4 bulan. doc pakar yg rawat bgtau sb jns darah tksama dgn anak/ibu, tu berlawanan n prolong j. kena bg susu byk². tk kisah fm ke breast milk kite ke. asalkan baby byk membuang..jgn bg makan/minum yg bukan² yee..bahaya utk baby. ikot aje saranan doc. bersedia mental n fizikal, tiap 2j kena paksa susukan baby..kejut smpi bangun..kite pon tkbole makan lada hitam dan makanan lain yg boleh jd pnca (masa berpantang). moga baik² aje semuanya nt.

Ada setgh kata darah ibu O memang akan dpt ank deman kuning.. Dua2 anak sy demam kuning yg lama terpaksa amik darah.. Sy galakan sis mix kan susu mean bgi susu tepung n susu badan..Bgi shaja berak yg kerap.. tu shaja..jgn bgi apa2 makanan sgt bahaya.. Jgn pikir apa2.. Sy dulu time pregnant halia tak makan , jeruk tak makan sy jaga gila..last2 ank sy demam kuning jugk.. Jdi kerapkan baby tu berak shaja.. bagi susu..bukan benda bukan2 ok sis..Insyallah..

sy pun drh 0 dan ank sy 3 org yg sblom ni sy bslin pun stil jaundice ulang alik juga dkt smgu lbih.now sy pgent 5 buln tp relx je jgn pk sgt momy,inn shaa allah smoga baik2 utk bby.cuma kne strungle sikit bg bby minum fm atau susu stiap jam tu la yg nurse bg thu.🤗smoga bby yg bkl.lahir nnti utk momy yg ad dlm ni smoga jaundice bby hilng cepat.aamiin