Luka jahitan bersalin selepas 1bulan belum sembuh

Salam mommies. Saya ingin meluahkan rasa sedih. Hari ini saya appointment kkia (25 Jan 2023) . Doctor yg check saya inform luka saya tak cantik. Walaupun dah 1bulan, tapi luka tu ibarat 1minggu punya luka. Tak patut jadi mcmni katanya. Masa bersalin December lps, saya mmg ada komplikasi sikit. Saya bersalin normal. Tapi ada bengkak disebabkan darah beku dalam 6-8cm. Jadi saya ditolak ke operation theatre (OT) untuk repair bengkak & jahit sekali. Jahitan saya almost sampai bahagian anus. Saya consistent letak ubat kuning hospital bagi 2x sehari. After mandi/pergi toilet saya akn guna hair dryer utk keringkan area luka. Saya pun kerap tukar pad. Jadi saya tak tahu kenapa luka lambat baik. Saya betul2 stress. Saya fully jaga baby sbb pjj dgn husband. Hanya weekend shj dia dpt balik. Walaupun berpantang di rumah family, mostly baby mmg saya yg jaga.. Saya tknak susahkan mereka.. Dengan luka yg tak baik2 & 24hrs jaga baby almost buat saya rasa nak gila. Mommies tlg bg kata semangat please. Saya mmg sangat sangat down sekarang..

9 Balas

awak xde tengok luka awak sendiri ka sepanjang awak cuci luka tu? kiranya jumpa doctor, baru doctor yg check ka? macam sy, masa discharge mmg xdpt ubat kuning. apa yg sy buat setiap kali mandi sy buat sitz bath atau ambik cotton ball celup air bersih dn bersihkan dkt bahagian jahitan. kemudian sy cuci dgn air garam/ air salina (contact lens punya air) jadi xpedih sgt. ini ada mommy dlm app ni suggest & doctor dkt klinik swasta pon suggest. doctor cakap xperlu sapu ubat kuning pon xpa. selepas mandi atau buang air sy akan dap2 private part bg kering. boleh makan buah oren atau buah yg mengandungi vit c utk penyembuhan luka. boleh byk makan protein mcm ayam/ikan/telur utk sembuhkan luka awak. minum air kosong sekerap yg boleh jgn stress sis, inn shaa allah luka awak boleh sembuh. cuba buat mcm yg sy bgtau ni. big hug okay sis🤗❤️ sy pon pjj dgn husband juga. okay la tu husband awak balik setiap weekend. sy husband balik dlm sebulan tu dlm seminggu je. dr 1st baby lg sy pjj smpi skrg masih pjj dn dlm pantang anak kedua. both baby sy handle.

1y ago

sekarang mcm mna luka awak? dah okay ka sis. semoga cepat sembuh na

Kuatkan semangat sis 💪🏻 byk kan pikir bnda positif 💪🏻 bila dh terjadi luka lambat sembuh mcm ni kita kena kurangkan pergerakkan . Sy luka terkoyak semula slps 3 hari keluar wad. Saya bersalin normal jahit smpy hampir ke bahagian anus juga . Sy xdpt ubat apa2 dari hospital utk cuci luka .jadi Sy hari2 kena pegi cuci luka di KK , doktor bg ubat antibiotik . Lps smggu alhamdulillah xperlu jahit semula . Sy amalkan dirumah saya beli air cuci luka (Hydrocyn) dan sapu gel luka (DuoDerm) alhamdulillah lps 2 mggu saya xperlu ke klinik utk cuci lg just cuci sendiri dirumah wlupun luka tu belum baik spenuhnya tp dh semakin pulih . Cara kampung pula saya cuci luka dgn air manjakani dan asam keping (pstikan air tersebut suam) setiap kali mandi . Klu darah xbyk xperlu pkai pads utk kurangkan geseran/elak melecet. Jgn biar basah .

Saya pon sama kes mcm sis. Hari kedua bersalin kena tolak p emergency operation sbb hematoma dgn batolian cyst. Balik rumah lepas bersalin saya mmg fully jaga bby, bby pon kuat meragam. Asyik nak ngempeng dan nangis. Saya ke klinik swasta pakar wanita. Minta nasihat dari doktor, doktor syorkan saya tambah supplemen vitamin c 500mg harian. Dalam masa 2 minggu lepas tu, luka saya semakin baik dan jahitan hematoma tu mungkin doktor pelatih yang jahit masa kt hosp jadi doktor pakar swasta bagitau dia kena buang benang di bahagian hematoma tersebut sbb luka dah bercantum elok. Benang tu susah nak tanggal Sebab luar faraj dah kering. Sis kena kuat mental dan fizikal. Kita kena jadi ibu yang kuat. Ini lah pengorbanan seorang ibu. Sis kena banyakkan makan sawi. Semoga semua urusan kita dipermudahkan.

1y ago

Ohh vit c ya. Baik, saya cuba juga ikhtiar. Terima kasih ya

Nsb sis lbh kurg sma dgn sy tp sy dh hbs pntg alhamdulilah luka dh baik..tp nk crte mse dlm pntg luka sy hmpir bernanah sy pg ke klinik swasta bg antibiotik lps pd tu sy berpntg xmkn yg berkuah kne plk sembelit pg lg klinik swasta ambik ubat..sy juga pjj dgn husb n 2mggu skli je blik. dok pntg umah fmly..sy fhm wpn fmly kite still xnk menyusahkn dia org..baby sy pn byak meragam kdg2 mental jgk rse dh xdaya sbb kne uruskn baby sorg2 tp sy kne pkir positif klu ibu2 yg lain blh xkn sy xblh..dan sy pkir semua org sma je akn lalui pkre mcm ni bila ada ank kecik..pkir yg baik2 je sis..org kata baby ni cpt besar..smga sy n ibu2 yg lain kuat..

Saya pun sama sis, disebabkn terlampau banyak bergerak . Ulang alik dari rumah ke hospital setiap hari sebab baby warded d NICU. Bila baby balik, sibuk angkat turun dari katil lagi sebab semua buay sendiri 😭. Now dah slowly sembuh. Saya setiap kali mandi akan cuci guna Fefet, pastu setiap mlm berendam dlm air panas suam sirih + garam. lepastu sebelum tidur, saya akan spray guna air Terahert & bg kering.

sya guna krim sapu dekat luka tu..sblum sapu saya lap² dlu dgn tisu kawasan luka..kalau dh rasa luka mula sembuh stop pakai sbb boleh buat kesan luka tu timbul..ni sya dpat ilmu waktu bebual² ngn ibu² dkt kk..semoga bermanfaat 🥰

1y ago

Baik. Saya cuba cari kat farmasi nanti

kita sama sis... bukan setakat luka saja sakit ... bahagian dubur pun sakit.. btw saya dah 1 bulan 10 hari😭😭😭😭😭😭😭 ... stress.. so how Treatment yg Nurse@doc bg kt awak???

1y ago

Sekarang on antibiotics. Saya ada juga request ubat sembelit. Doctor bg jenis syrup. Setakat ni, ubat sembelit tu berkesan. Lepas 1minggu akn jumpa doctor utk tgk progress luka macam mna.

saya pun macam tu sebulan tak baik² lepastu kawan suggest pakai pencuci fefet Alhamdulillah terus sembuh beberapa hari ...

1y ago

saya buat rendaman fefet sebelum 30 hari luka dah sembuh.