Kenapa cramp?

Salam mommies, saya first time mom. Masuk je week 15 start rasa cramping bawah perut but bila check with Sono & KK semua cakap itu normal. Baby pun sihat Alhamdulillah. Sekarang dah week 17 tapi cramping masih tak hilang, dia macam sakit kat pubic bone pula. Cramp ni kadang sakit, and buat rasa tak selesa. Haritu ada spotting sikit besar 50 sen tapi lepas tu takde spotting dah. Saya bercadang nak pergi check di hospital atau klinik cumanya saya risau dorang akan cakap “itu normal”. Jadinya disini saya nak tanya dulu if mommies pernah ada pengalaman macamni? Tolong bantu share pengalaman mommies terima kasih banyak2 🙏🏻 - Dari bakal ibu yang buntu

6 Balas

Usually hujung first trimester and masuk trimester kedua, uterus membesar, bahagian round ligamen akan berasa sakit macam tertarik/ngilu/sharp (area pelvic) dan bawah perut. Uterus membesar untuk memberi ruang kepada baby.

uterus membesar..segala otot jd tertarik n berlaku cramping on off .adakala sikit kuat.klau bg sy normal sbb apa y awk rasa tu sy pernah alami.kecuali awk rasa abnormal sakit pain y kuat or kuar something tu

klu cramping tu normal tpi spotting dh msuk 2nd trimester tu kena pegi check hspital

kalau spotting bila dah cecah 17w, kena check takut ada infection.

Mommy boleh minta dr ukur panjang/ ketebalan pangkal rahim..

uterus membesar