Alahan minum air

Salam/hi mommies, nak tanya, mommy2 pernah alah minum air tak? Maksudnya setiap kali minum air je mesti mual2 dan muntah..xkisah air ape pom, air sejuk ke, panas ke, manis ke sunquic ke, teh ke nescafe ke limau ke, semua xboleh nk telan...ada cara lain tak nk bg kurang alahan, sbb boleh rasa badan da dehydrated, bibir pom da kering menggelupas, sy minum je air, tp xlama lepas tu mesti muntah..

12 Balas

salah satu nikmat yg kne tarik masa preggy ni adalah tak boleh minum air lebih2 lg air masak. pagi2 saya akan buat air oat, minum bg ada tenaga sbb kalau saya breakfast confirm muntah. then tgh hari tu saya makan nasi dgn minum air berperisa, sbb tgh hari tu kita dh lapar sgt. jd kalau pagi tu muntah pun muntahla, asalkan tgh hari dpt mkn. then lepas tu dh tak boleh masuk apa2, nnt pkul 6 lebih saya akan dinner awal sbb saya perasan kalau saya dinner lambat, saya akan muntah. Malam nk tidur tu minum air masak sejuk skit makan dgn ubat folic acid. Nak muntah pun tak larat dh sbb asyik pikir nk tidur je. then tgh malam saya akan bgun minum air masak 1 cawan. walaupun intake air masak saya tak ckup 1 hari tp sekurgnya saya ada ambil walaupun berperisa. sabarlah mommy, InsyaAllah journey tu kjap je lg.

3mo ago

semoga cepat2 la berlalu, hahah...xlarat, nk layan anak2 lain lg...kesian diorng..

macam saya sis... semua air tak bole minom... tp sy paksa jgk... air masak MMG sy tak bole telan...... Sy try mineral jenama Desa pun tak bole then try Spritzer baru bole minom n air Coway.... air sirap, sanquic, sarsi, Barli semua laa sy MMG tak bole telan. Air manis Milo shj sy bole minom yg jenama lain sy tak boleh.... sy skrg stop minom Milo sbb berat saya naik mendadak.. try n error je sis..

3mo ago

tu la...mcm2 da try minum, xtau da nk try apa lg...ada yg suggest air delima...yg nie belum try lg....

kalau kerap muntah pergi hospital mmg kena warded sbb dehydrated masuk air doktor on ubt loya nnti sehari dua ok la , nak tak nak awk kena minum air kerap juga kalau x nak warded sis , try minum 100plus dulu.

3mo ago

takpe jnji awak dgn bby okay kalau drip tu x lama lg ok dah

kalau terusan muntah pegi klinik ya sis, sy smpai kena warded sbb dehydrated. boleh masuk makan minum langsung. sblm ni okay xde alahan .. 15 week plak jadi cmtu..

3mo ago

ohh yeke....okei2...risau jugak nie, smpai demam dan xlarat badan nie hah..

Kalau kerap muntah awak pergi hospital dulu , saya haritu macamtu lah , lepastu doktor ada bagi ubat tahan muntah warna putih alhamdulilah berkesan .

3mo ago

ohhh...okay2..terima kasih

Doctor akan bg ubat tahan muntah. Makan pagi2 . Sy pon alahan lama smpi 4 bulan. Lepas tu sy banyak makan buah supaya ade tenaga lepas muntah2 tu

3mo ago

ada dapat, tp xboleh jugak...muntah jugak lepas tu

Saya alahan xblh minum air kosong biasa jer. Sampai dah nak beranak saya minum ais. Air suhu biasa saya xblh telan

3mo ago

sy da byk air try, dri sejuk panas, berperisa, semua xjalan

Pergi clinic refer pakar ya sis. Biasnaya kalau alahan teruk sangat dr akan bagi ubat loya

3mo ago

ada cakap, tp doc ckp mmg mcm tu, sbb muntah2 nie sbb hormon..makan ubat pom xmembantu katanya

100 plus yg zero tu dah try ? Cuba google ada 100 plus yg ibu pregnant bleh minum

3mo ago

ohh yeke...nnti sy try cari... terima kasih👍👍

sama, air ksoong langsung rasa pahit,air manis je boleh,tp tkut gdm plk

3mo ago

sy pulak mmg ada gdm....