Potty Training

Salam, hi mommies. Nak minta pendapat, tips, pengalaman berkenaan potty training. Macam mana nak tahu tanda/signs, yang menunjukkan anak dah ready untuk potty training dan persediaan apa yang boleh dibuat. 😊 #firstmom #advicepls #pottytraining #ingintahu

2 Balas

Ms sy cuba nk strt anak pompuan 2.5yo, dia x nk. Tetap terkencing dlm seluar bila x oakai Pampers. Bila suruh ke tndas utk kncing, ckp faham, tp terkencing juga. Buatlah tiap 20 min suruh ke tndas, tak jln juga. Then dia msk 3.5yo, ntahlah, magically dia faham kna kencing dlm tndas. One day tu, dia kncing time mandi. Sy ckp ha chacha klu nk kncing, kncng msk tndas. Berdiri mcm tu pun x pe. Dia jenis penggeli. Br sy igt, ms 2.5yo sy eager sgt nk suruh dia terus duduk kat mgkuk tndas and kencing duduk. Sbb dia penggeli, dia x nklah kncing. Takut terkena. Bila 3.5 yo, sy suruh je kncing berdiri. After tht, dia sndr tau kna ke tndas bila kncing. Dia sndr dtg ckp mummy nk kncing. So far 2 kali je terbabas. Mlm pun dia blh tidur tak pakai pampers. Dia blh kejut bgnkan mak dia nk ke tndas. Tp air besar, still tak blh tndas. Dia geli lg. So air besar still dlm pampers.

5mo ago

Maaf awak, saya baru perasan comment ni. Faham. Mencabar juga kan. Nervous rasa walaupun anak masih belum dalam fasa ni. 😅 Terima kasih share experience dan pendapat 🫶🏻

Hi, mommy. Saya pun first time mom. 😊We are on the same shoes. Saya takde pengalaman lagi tapi nak cadangkan satu buku untuk awak. Cuba awak cari 'The Gentle Potty Training Book' by Sarah Ockwell-Smith. Apa yang awak nak tahu tu, ada dalam buku tersebut. Harap membantu 🌹

5mo ago

Most welcome 🌹