Tentang kehamilan or tak hamil.. Normal kan untk orng yng hbis priod ?

Salam momies, sy ad brsama dgn suami after period , and priod dlm 3 ary je . 2 hari lpas ad kluar coklt2 tpi pudar slma 2 hari . kdng tgk mkanan pn rsa xlalu . ada rsa benda gerak tapi bila pegang rsa keras . rasa msa mlam je klau baring . nak cek kt klnik tapi tkt kcewa#pleasehelp #ingintahu #bantusharing

6 Balas

saya rasa mungkin period puan ni tak habis betul lagi kot. sebab normally period dlm seminggu. sometimes yg cokelat2 .. ending tu dia keluar sikit2. make sure kena cuci bersih dan korek sikit kat vagina tu utk pastikan yg darah cokelat2 tu keluar habis. uh ya, kalau puan pregnant. biasanya period akan lewat sekurang2nya seminggu. tp better check after 2 minggu lewat. barulah line dia clear dan jelas. dan ketika ini, baru je lepas persenyawaan. belum mampu lagi rasa dia bergerak2 dalam perut. andai betul pregnant, ibu2 pun takkan dapat rasa apa2 lagi. kecuali dah masuk 4 bulan mebi boleh rasa gerak. ada orang 5 bulan baru rasa. apa pun nasihat saya, kalau period selalu tak regular mcm ni better p check kat klinik. risau kalau2 ada cyst atau fibroid. menda2 mcm ni mmg mengganggu kita untuk hamil. untuk pengetahuan, kalau ada fibroid.. perut kita pun akan membesar dan kalau fibroid itu besar boleh nampak seperti kita mengandung. kalau check kat klinik, atau hospital.. doktor boleh buat ultrasound/scan. biarpun ada yg rasa sakit, adakala ada juga pun tak rasa apa2 sekiranya ada fibroid.

1y ago

sy ad mkn roval v dlu , lps mkn roval v priod jd sngkat

better check upt.. jika period mcm singkat sgt better buat fully medical checkup tuk pstikan tiada mslh2 lain yg puan alami..contoh mcm ada cyst ke..fibroid ke yg menganggu period puan selain dsbbkn hamil... byk faktor juga blh mengakibatkan period sekejapm.kdg2 sbb stress pun blh jd mcmtu sbb hormon tak seimbang..contoh mcm terlalu byk berfikir... tido tak cukup ...rehat tak cukup byk faktor sbnrnya...... mg dpmudahkan segalanya..aamiin ..

sptutnya normal 7 hari period ni. melainkan awk mmg jenis period tempoh singkat. kalau awk selama ni 6/7 hari. ptut tunggu smpai 6/7 hari btul2 bersih bru boleh brsama. mcm sy pon mmg biasa 7 hari bru btul2 hbis period. pernah skali 4 hari je period. tetap sy tunggu smpai 7 hari. then hari ke 6 tu kluar lagi sikit baki2 period..mungkin awk ni hormon pon ye.. kalau x boleh check upt nk confirmkn

kalau dah delay period at least seminggu, check je upt kat rumah dulu. beli yg jenis high sensitivity. kalau +ve baru pegi klinik

check pakai upt

cek upt